Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Νομός Αργολίδας

 

Ο νομός Αργολίδας γέννησε θρύλους, ήρωες κι αγωνιστές, με πρώτο τον ημίθεο Ηρακλή, που πραγματοποίησε στα νερά της Λέρνης έναν από τους άθλους του, εξοντώνοντας τη Λερναία Ύδρα.

H πρόσβαση στο σύνολο του νομού Αργολίδας είναι εύκολη και σύντομη, τόσο από την Αθήνα, όσο και από τα άλλα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου. Ο νομός Αργολίδας έχει δύο βασικά αστικά κέντρα, το Ναύπλιο και το Άργος.

Το Ναύπλιο βρίσκεται στο μυχό του Αργολικού Κόλπου σε απόσταση περίπου 145 χιλιομέτρων από την Αθήνα, είναι η πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας  και αποτελεί την πύλη στην ανατολική Πελοπόννησο. Θεωρείται μια από τις πιο όμορφες και γραφικές πόλεις της χώρας και υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους. Την πόλη ίδρυσε κατά τη μυθολογία ο Ναύπλιος, την οποία κι οχύρωσε με κυκλώπεια τείχη.
Το λιμάνι του Ναυπλίου οριοθετείται από το φάρο και το Μπούρτζι, κτισμένο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, όπου υπάρχει κι ο ομώνυμος βυζαντινός ναός.

Στην ανατολική πλευρά της πόλης και πάνω από το κέντρο της, ορθώνεται στον ομώνυμο λόφο των 216 μέτρων το κάστρο ΠαλαμηδίουΤο φρούριο της Ακροναυπλίας, με τρία διαφορετικά κάστρα, είναι και το αρχαιότερο της πόλης,.

Στο Ναύπλιο το πέρασμα σε διαφορετικές περιόδους της Ιστορίας είναι συναρπαστικό, καθώς επισκεπτόμαστε το αρχαιολογικό Μουσείο, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, τον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ι. Καποδίστριας, το λαξευμένο σε βράχο άγαλμα του Λέοντα των Βαυαρών.

Με ορμητήριο το Ναύπλιο, μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα κοντινά νησιά του Αργοσαρωνικού, ενώ πολύ κοντά στην πόλη θα συναντήσει τη Νέα Κίο, που ιδρύθηκε από πρόσφυγες της Προποντίδας δίπλα στον Ερασίνο ποταμό, τον Αύγουστο του 1922. Το πέρασμα στο κοσμοπολίτικο Τολό συνοδεύεται από την ομορφιά του φυσικού τοπίου και την απόλαυση των θαλασσινών γεύσεων, όπως π.χ. στη «Γιορτή της Τράτας» κάθε Σεπτέμβριο. Στο δρόμο που οδηγεί από το Ναύπλιο στο Άργος, χτισμένη σ’ ένα βραχώδες ύψωμα, προβάλλει επιβλητική η «τειχιόεσσα» σύμφωνα με τον Όμηρο, ακρόπολη της Τίρυνθας, η αρχαιότερη απ’ όλες τις μυκηναϊκές ακροπόλεις.

Περνώντας στο γεμάτο με πορτοκάλια κάμπο της Αργολίδας με τα μοναδικά του αρώματα, συναντάμε το Άργος. Η αρχαιότερη αδιαλείπτως κατοικημένη πόλη στην Ευρώπη και η μεγαλύτερη πόλη του νομού Αργολίδας, ως η έδρα του δήμου Άργους-Μυκηνών, σήμερα συνιστά κέντρο όλων των εμπορικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων του νομού. Η ιστορία του αποτυπώνεται στα πολλά και υπέροχα αρχαιολογικά μνημεία του, που το καθιστούν ένα υπαίθριο μουσείο. Οι Στρατώνες του Καποδίστρια, η αρχαία Αγορά και το αρχαίο θέατρο λαξευμένο πάνω σ’ ένα βράχο στο κέντρο της πόλης, το Νυμφαίο, το ρωμαϊκό Ωδείο με την «Παλαίστρα», το «Βουλευτήριο», είναι μερικά μόνο από αυτά. Τα λείψανα των θαλαμωτών τάφων στο «νεκροταφείο της Δειράδας», ο αρχαιολογικός χώρος της Λέρνας στα νότια του Άργους, δίπλα στη λίμνη Λέρνη όπου σύμφωνα με τον μύθο ο Ηρακλής σκότωσε τη Λερναία Ύδρα, ολοκληρώνουν την περιήγηση στην ιστορική αυτή πόλη. Λίγο πιο έξω απ’ το Άργος, στο δρόμο προς Κόρινθο από την παλαιά εθνική οδό, σε ένα βραχώδες ύψωμα ανάμεσα σε δύο ψηλούς κωνικούς λόφους, δεσπόζει η «ευρυάγυια και πολύχρυση» Ακρόπολη των Μυκηνών με την «Πύλη των Λεόντων», τα «κυκλώπεια τείχη», το «παλάτι των Ατρειδών», και τον περίφημο «Θησαυρό του Ατρέα».

Η γη του Άργους και οι δρόμοι του Δαναού καλούν τον επισκέπτη να περάσει στη μοναδική φύση, όπως παρουσιάζεται στο Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής ιστορίας του δήμου Επιδαύρου. Ανάμεσα στους λόφους Τίτθιο και Κυνόρτιο που πήραν τα ονόματά τους από μία τροφό κατσίκα κι ένα σκύλο φύλακα, τα οποία έσωσαν το μικρό Ασκληπιό απ’ την πείνα και τα θηρία, απλώνεται επιβλητικό το μαγευτικό ησυχαστήριο του αρχαίου Ασκληπιείου, με τα ιαματικά νερά και τη ζωογόνο φύση.  Περιδιαβαίνοντας κανείς στον ιερό αυτό χώρο, θα ατενίσει τα «Λουτρά», το «Γυμνάσιο», τη «Θόλο», το «Άβατον», το «ναό του Ασκληπιού», την «Παλαίστρα», το «Στάδιον» κι άλλα μνημεία. Εδώ το αρχαϊκό πνεύμα αναβιώνει κάθε Ιούνιο στα «Ασκληπιεία».

Στην Αργολίδα ο δρόμος θα μας οδηγήσει στο περίφημο Θέατρο της Επιδαύρου, έναν χώρο πολιτισμού με αιώνες ζωής. Χιλιάδες οι επισκέπτες του και χιλιάδες οι θεατές, που έχουν απολαύσει τη μοναδική εμπειρία ζωής να παρακολουθήσουν μια παράσταση εδώ. Τελευταία αξιοποιείται και το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, ιδιαιτέρως ατμοσφαιρικό για μουσικές, κυρίως, παραστάσεις.

Το Λυγουριό, είναι χαρακτηριστικό χωριό του Δήμου Επιδαύρου,  με φυσική ομορφιά και χρώματα. Η Παλιά Επίδαυρος, χτισμένη αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δύο χερσονήσους με θέα τη θάλασσα, κι απ’ την άλλη η Νέα Επίδαυρος με τις βραχώδεις πλαγιές της και το καταπράσινο τοπίο της τυλιγμένο στην αύρα της καταγάλανης θάλασσας, προσφέρουν μοναδικές στιγμές χαλάρωσης. Καθώς αφήνει κανείς πίσω του την Επιδαύρια γη, τo πέρασμα σ’ έναν από τους πιο παλιούς οικισμούς της, την Τραχειά, μυρίζει αχνιστό ζεστό ζυμωτό ψωμί και διεθνώς φημισμένο τυρί με ονομασία προέλευσης.

Περνώντας στον κάμπο της Ερμιόνης, το μάτι του επισκέπτη συναντά τις ροδιές, που αφθονούν στην περιοχή. Κάθε φθινόπωρο, ο τόπος βάφεται με το ερυθρό χρώμα του καρπού που είναι φημισμένος και γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες από τα αρχαία χρόνια. Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο Πρώνο, σε μια όμορφη γωνιά του Αργοσαρωνικού, η Ερμιόνη αποτελεί μία απ’ τις ομορφότερες κι ελκυστικότερες περιοχές της Πελοποννήσου, καθώς βρέχεται από θάλασσα στις δυο πλευρές της. Στη Θερμησία, ανατολικά της Ερμιόνης, βρίσκεται η γνωστή ομώνυμη λιμνοθάλασσα, ένας από τους σημαντικότερους βιοτόπους της περιοχής, που έχει ενταχθεί σε εθνικά και παγκόσμια δίκτυα προστασίας. Ειδυλλιακό φυσικό οχυρό, με πανοραμική θέα της χερσονήσου Ερμιονίδας, το Κρανίδι κερδίζει με την ομορφιά του, γεμάτο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής παραδοσιακά κτίρια, ανεμόμυλους κι ελαιοτριβεία. Γειτονικοί οικισμοί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελούν οι Φούρνοι, η Κοιλάδα και τα Δίδυμα. Στο όμορφο χωριό Δίδυμα με τα ατελείωτα λιβάδια άγριας τουλίπας, κάθε Απρίλη πραγματοποιείται η «γιορτή της τουλίπας» στην οποία αποθεώνεται το ξεχωριστό για τα ελληνικά δεδομένα φυτό, ενώ ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, οι «Δολίνες των  Διδύμων», περιμένουν τον περιηγητή για να του αποκαλύψουν τα μυστικά τους. Χωμένη βαθιά μέσα στα αφιλόξενα βράχια της Πελεής στην οροσειρά των Διδύμων, μετά από μία κακοτράχαλη διαδρομή, βρίσκεται η βυζαντινή μονή Αυγού, άρρηκτα δεμένη με το φυσικό τοπίο. Ένα άλλο εξαιρετικό μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας είναι το σπήλαιο Φράγχθι, στο πετρώδες άγριο βουνό απέναντι από την Κοιλάδα.

Το πέρασμα στο Πορτοχέλι με τη μακραίωνη ιστορία, δένει αρμονικά με τις ανέσεις και τις παροχές που μπορεί κανείς να απολαύσει σ’ ένα αξεπέραστου κάλλους φυσικό τοπίο. Τυλιγμένο από πυκνόφυτες εκτάσεις και γαλανή θάλασσα, με πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και χώρους αναψυχής, αποτελεί ένα απ’ τα διασημότερα και κοσμικότερα τουριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου.  Το εξίσου κοσμοπολίτικο λιμάνι του, με άριστες υποδομές και μεγάλη χωρητικότητα, φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες σκάφη, που αράζουν δίπλα  στα πολυτελή εστιατόρια, τις ταβέρνες, τις καφετέριες και τα μπαρ. Παράλληλα, θαλάσσιες συγκοινωνίες συνδέουν το λιμάνι του Πορτοχελίου με τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τον Πειραιά και καθημερινά πραγματοποιούνται κρουαζιέρες προς άλλες παραθαλάσσιες περιοχές.

Leave a Comment

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο