Skip to content Skip to footer

Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους: θησαυροί στο αρχοντικό Καλλέργη

Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους: θησαυροί στο αρχοντικό Καλλέργη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στεγάζεται σε ένα ιστορικής σημασίας κτίριο, το αρχοντικό του στρατηγού Καλλέργη. Το νεοκλασικό αυτό κτίριο οικοδομήθηκε το 1830 και από το 1961, μετά και την προσθήκη νέας πτέρυγας με την συμβολή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, λειτουργεί ως μουσείο.

Η μόνιμη έκθεση αναπτύσσεται σε 3 συνολικά αίθουσες 416 τμ. περίπου. Στην επίσκεψή σου εδώ θα θαυμάσεις ευρήματα, που χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια έως και τη Ρωμαϊκή εποχή, τα οποία ανακαλύφθηκαν στο Άργος και την ευρύτερη περιοχή. Στους χώρους του μουσείου θα δεις μεταξύ άλλων ψηφιδωτά, αποσπασματικό τμήμα κήπου μιας ρωμαϊκής έπαυλης, αγγεία, πανοπλίες, κτερίσματα τάφων, αποτυπώματα σφραγιδόλιθων, κρατήρα του 7ου αι. π.Χ. που απεικονίζει την τύφλωση του Πολύφημου, λύρα από καβούκι χελώνας και τον λεγόμενο Ηρακλή «Farnese» του Λυσίππου.

 

Στην «καρδιά» της πόλης, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, σε ένα ιστορικό κτίριο, το αρχοντικό «Καλλέργη», στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο Άργους, που θα σου προσφέρει τη χαρά να δεις από κοντά μια σειρά εξαιρετικών εκθεμάτων.

Το διατηρητέο αυτό νεοκλασικό Καποδιστριακό κτίριο κτίστηκε το 1830 και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως κατοικία του στρατηγού Δημητρίου Καλλέργη. Στα μετέπειτα χρόνια στεγάστηκε εκεί το «Παλάτιον της Κυβερνήσεως. Το 1932 η οικογένεια του στρατηγού Καλλέργη, θέλοντας να δημιουργηθεί μουσείο στην πόλη, το παραχώρησε ως δωρεά στο δήμο Άργους και λίγες δεκαετίες αργότερα αυτός το έδωσε μαζί με το διπλανό οικόπεδο στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να ανεγερθεί το Μουσείο. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντική ήταν και η προσφορά της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, που με έξοδα της γαλλικής κυβέρνησης διαμόρφωσε το αρχοντικό και ανήγειρε τη νέα πτέρυγα στη νοτιοανατολική πλευρά του «Καλλεργείου. Το μουσείο παραδόθηκε σε δύο φάσεις, πρώτα το τμήμα του «Καλλεργείου» (1957) κι έπειτα η νέα πτέρυγα (1961). Το 2003 στην πρώτη αίθουσα του ισογείου τοποθετήθηκε μία μακέτα που αναπαριστά το αρχαίο Θέατρο και την Αγορά της πόλης, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ευγενική χορηγία της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου αναπτύσσεται σε 3 συνολικά αίθουσες, μία στη νέα πτέρυγα και δύο στο Καλλέργειο. Εκτίθενται πολυάριθμοι και σημαντικότατοι θησαυροί που χρονολογούνται από τα Προϊστορικά χρόνια έως και τη Ρωμαϊκή εποχή. Αυτοί ήρθαν στο φως μετά από ανασκαφές που έγιναν στην αρχαία Αγορά και το Θέατρο του Άργους, στο μυκηναϊκό νεκροταφείο της Δειράδας, στη Λέρνα, στην πεδινή Αργολίδα και σε οικόπεδα ιδιωτών στο Άργος.

Μπαίνοντας στον προαύλιο χώρο του μουσείου θα έχεις την ευκαιρία να σχηματίσεις μια εικόνα για την ανά τους αιώνες συμβολή της ευρύτερης περιοχής του Άργους στην τέχνη και τον πολιτισμό της χώρας. Στην αυλή του μουσείου αναπαρίσταται αποσπασματικό τμήμα κήπου μιας Ρωμαϊκής έπαυλης που βρέθηκε στην οδό Γούναρη, στο Άργος. Στις στοές του κτιρίου βρίσκονται ψηφιδωτά που απεικονίζουν σκηνές κυνηγιού με γεράκι αλλά και προσωποποιημένους τους μήνες και τις εποχές του έτους. Στη μεγάλη αίθουσα του ισογείου του νέου κτιρίου τα εκθέματα ακολουθούν χρονολογική σειρά και καλύπτουν τη μεσοελλαδική περίοδο έως και την Κλασική Εποχή. Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζουν μία χάλκινη πανοπλία, σιδερένιοι οβελοί με τους κρατευτές τους σε σχήμα πλοίου, που χρονολογούνται στα γεωμετρικά χρόνια (8ος αι. π.Χ.), μια λύρα κατασκευασμένη από καβούκι χελώνας, τμήμα κρατήρα, που απεικονίζει την τύφλωση του Πολύφημου κι ένα αττικό ερυθρόμορφο αγγείο του ζωγράφου Ερμόνακτα.

Στο διπλανό ισόγειο του «Καλλεργείου» κτιρίου θα έχεις την ευκαιρία να δεις ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό της Λέρνας, που χρονολογούνται από την Νεολιθική περίοδο έως και τα Μυκηναϊκά χρόνια. Το βλέμμα σου θα τραβήξουν ιδιαίτερα ένα πήλινο γυναικείο ειδώλιο της νεολιθικής εποχής, αποτυπώματα σφραγιδόλιθων αλλά και μια κυκλική εστία.

Στον όροφο του ίδιου κτιρίου εκτίθενται γλυπτά, τα περισσότερα από τα οποία είναι αντίγραφα κλασικών έργων. Εδώ στεγάζεται και ένα αντίγραφο του Ηρακλή τύπου «Farnese» του Λυσίππου(4ος αι. π.Χ.), αλλά και ανάγλυφο των Ευμενίδων. H επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους είναι μια πλούσια εμπειρία, που δεν πρέπει να χάσεις.

Πληροφορίες

Βασιλίσσης Όλγας 2, Άργος (Πλατεία Αγ. Πέτρου)

Τηλέφωνο: 27510  68819

Χειμερινό ωράριο: 08:00-15:00

Θερινό ωράριο: 09:00-16:00

Δευτέρα κλειστά

Εισιτήριο: Γενική είσοδος: 2 ευρώ, Μειωμένο εισιτήριο:1 ευρώ

 

 

See More

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο