Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας: πλούσιο όπως και η ιστορία της

Η ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας διαθέτει εξαιρετικά πλούσιο ιστορικό παρελθόν, τα αποδεικτικά στοιχεία του οποίου χρειάστηκαν έναν ιδιαίτερο χώρο για να στεγαστούν. Έτσι, το 2009 εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, με σκοπό να προβληθεί η ιστορία και ο πολιτισμός της περιοχής μέσω των σημαντικών ευρημάτων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

 

Το Μουσείο περιλαμβάνει εκθέματα από τους προϊστορικούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους, μέσα σε έναν λιτό αλλά ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο. Η έκθεση ακολουθεί τη γεωγραφική διαίρεση του Νομού στις τέσσερις επαρχίες του, Μεσσήνη, Τριφυλία, Πυλία και Καλαμάτα. Κατ΄’α την πλοήγησή σου στο μουσείο, ακολουθείς μία κεντρική διαδρομή, από την οποία μπορείς να μεταβείς σε κάθε μία από τις επιμέρους ενότητες, που αντιστοιχούν σε κάθε επαρχία της Μεσσηνίας.

 

Το Μουσείο πρόσφατα δέχθηκε και τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλαμάτας, που λειτουργούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια στην πόλη. Η μεταφορά των εκθεμάτων κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα ευρήματα της περιοχής υπό μία στέγη, παρέχοντας μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πολιτισμού που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε στη Μεσσηνία.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας άνοιξε τις πύλες του στο κοινό τον Ιούνιο του 2009 και έκτοτε αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς για όλους όσοι επισκέπτονται την περιοχή. Στεγάζεται σε κτίριο της παλαιάς αγοράς στην Καλαμάτα, που ήταν η λεγόμενη Δημοτική Αγορά, μιας από τις πιο πολυσύχναστες και ζωντανές περιοχές της πόλης. Το κτίριο αυτό δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποτελεί έναν καλαίσθητο χώρο, η διάταξη και η διακόσμηση του οποίου βοηθούν στην καλύτερη δυνατή ανάδειξη των εκθεμάτων.

 

Το Μουσείο περιλαμβάνει εκθέματα που καλύπτουν μία ευρεία ιστορική γκάμα, μαρτυρώντας το πλούσιο παρελθόν της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας. Εδώ, θα θαυμάσεις ευρήματα από τους πρωτοελλαδικούς, τους προϊστορικούς και τους κλασικούς χρόνους, μέχρι και τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο, τα οποία προέρχονται είτε από ανασκαφές και συστηματικές έρευνες, είτε από τυχαίες ανακαλύψεις απλών πολιτών.

 

Η έκθεση έχει διαμορφωθεί ακολουθώντας την παλιά γεωγραφική διαίρεση του νομού στις τέσσερις επαρχίες του, τη Μεσσήνη, την Πυλία, την Τριφυλία και την Καλαμάτα. Η κάθε περιοχή είχε τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, από τα οποία το Μουσείο άντλησε και τους θεματικούς του άξονες: στην Τριφυλία, για παράδειγμα, βρισκόταν το φημισμένο βασίλειο του ομηρικού ήρωα Νέστορα, η Πυλία αποκάλυψε πλήθος θολωτών τάφων, στη Μεσσήνη ήκμασε σπουδαίος πολιτισμός, ιδιαίτερα κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ η Καλαμάτα υπήρξε σπουδαίο κέντρο ιστορικών εξελίξεων τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά την περίοδο των ενετικών και φράγκικων κατακτήσεων. Στο Μουσείο υπάρχει μία κεντρική οδός, τρόπον τινά, από την οποία ο επισκέπτης πλοηγείται στις επιμέρους ενότητες κατά βούληση.

 

Ανάμεσα στις σπουδαίες ενότητες εκθεμάτων που μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει ανήκουν και οι εξής: Η Ενετοκρατούμενη Πυλία (1206-1500), Η επικράτεια του ανακτόρου του Νέστορος, Έξω Μάνη, στα σύνορα Μεσσηνίας-Λακωνίας, Η Μάνη και το Δεσποτάτο του Μορέως, Οι Βιλλεαρδουίνοι και η Μεσσηνία, καθώς και αρκετές άλλες. Ο χώρος του Μουσείου προβλέπει και ειδικές διαδραστικές δραστηριότητες για παιδιά, καθιστώντας το επίσης έναν ιδανικό προορισμό για σχολεία.

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο