Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσήνης: σημαντικά εκθέματα σε εντυπωσιακό αριθμό

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσήνης δημιουργήθηκε για να στεγάσει αποκλειστικά τα ευρήματα των ανασκαφών της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Αρχαία Μεσσήνη, οι οποίες ξεκίνησαν το 1895 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Το Μουσείο χτίστηκε στις δυτικές παρυφές του χωριού Μαυρομάτι, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε ως δωρεά στην Αρχαιολογική Εταιρεία.

 

Όπως θα δεις, πρόκειται για ένα μικρό διώροφο κτίριο, με αποθηκευτικούς χώρους στο ισόγειο και τρεις αίθουσες για τα εκθέματα στον όροφο. Η συλλογή του Μουσείου σε γλυπτά είναι ιδιαίτερης σημασίας. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται ο Δορυφόρος του Πολυκλείτου, η Άρτεμις στον τύπο της Λαφρίας, ο Ερμής στον τύπο Άνδρου-Farnese, καθώς και τμήματα από γλυπτά του Μεσσήνιου Δαμοφώντα.

 

Στους καταλόγους του Μουσείου έχουν καταγραφεί πάνω από 12.000 ευρήματα, αριθμός τεράστιος, αν αναλογιστεί κανείς τον περιορισμένο εκθεσιακό χώρο. Φυσικά είναι αδύνατον να εκτίθενται όλα ταυτόχρονα, κι έτσι τα περισσότερα παραμένουν αποθηκευμένα, περιμένοντας έναν μεγαλύτερο χώρο για να φιλοξενηθούν. Παρόλα αυτά, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσήνης παραμένει ένα από τα αξιολογότερα της περιοχής και η επίσκεψη σε αυτό φωτίζει σημαντικές πτυχές του ιστορικού παρελθόντος της περιοχής.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσήνης εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 2000 στο χωριό Μαυρομάτι της Ιθώμης και είχε ως σκοπό να στεγάσει όλα τα ευρήματα που θα έφερναν στο φως οι αρχαιολογικές έρευνες που είχαν ξεκινήσει στα τέλη του 19ου αιώνα στην αρχαία Μεσσήνη. Οι ανασκαφές, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, έχουν αποκαλύψει έναν τεράστιο πλούτο ευρημάτων, ώστε πλέον το μικρό, σχετικά, μουσείο να αδυνατεί να εκθέσει όλον τον όγκο τους ταυτόχρονα.

 

Όσον αφορά το ανασκαφικό ιστορικό, οι έρευνες ξεκίνησαν το 1895 από το Θεμιστοκλή Σοφούλη και συνεχίστηκαν κατά τα έτη 1905 και 1926 από το Γεώργιο Οικονόμο. Στη συνέχεια ανέλαβε ο Αναστάσιος Ορλάνδος  (1957-1975) και ύστερα από αυτόν ο Πέτρος Θέμελης, που ξεκίνησε το 1986 και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

 

Το Μουσείο χτίστηκε σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε ως δωρεά στην Αρχαιολογική Εταιρεία από τον ομογενή  Δ. Λατζούνη. Είναι ένα απλό, μικρό, διώροφο κτίριο, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 12.000 ευρήματα, τα περισσότερα από τα οποία φυλάσσονται στους αποθηκευτικούς του χώρους στο ισόγειο. Αρκετά εκθέματα εκτίθενται επίσης στο αίθριο του μουσείου και στα υπόστεγα. Τα σημαντικότερα εκθέματά του είναι έργα γλυπτικής, μερικά εκ των οποίων είναι ιδιαίτερης αισθητικής και σημασίας. Ο Μεσσήνιος γλύπτης Δαμοφώντας εκπροσωπείται επάξια στο μουσείο, όπου εκτίθενται αρκετά αποσπάσματα από έργα του. Ο Δαμοφώντας ήταν ο σημαντικότερος γλύπτης της ώριμης ελληνιστικής περιόδου, και χάρη στον Παυσανία είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τουλάχιστον 15 έργα του. Ειδικευόταν σε γλυπτά που απεικόνιζαν θεούς και ήρωες, γι’ αυτό και τα δημιουργήματά του ήταν συνήθως κολοσσιαίων διαστάσεων. Εκτός από την πατρίδα του, τη Μεσσήνη, έργα του βρέθηκαν επίσης στο Αιγαίο, στη Μεγαλόπολη, αλλά και τη Λυκοσούρα.

 

Εκτός από τα έργα του Δαμοφώντα, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το Δορυφόρο του Πολυκλείτου, τον Ερμή του τύπου Άνδρου-Farnese, καθώς και την Άρτεμη στον τύπο της Λαφρίας. Ο Δορυφόρος ανακαλύφθηκε το 1995 στο Γυμνάσιο της Μεσσήνης, και ανήκει σε μια μακρά σειρά πιστών αντιγράφων του τύπου του Δορυφόρου του Πολυκλείτου, που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία παγκοσμίως. Είναι ένα έργο άριστης ποιότητας, που έχει χρονολογηθεί στα χρόνια του Αυγούστου. Όσον αφορά το εικονιζόμενο πρόσωπο, άλλοι έχουν πει ότι πρόκειται για τον Αχιλλέα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι ο Θησέας. Ο Ερμής του τύπου Άνδρου-Farnese είναι ένα μαρμάρινο άγαλμα που βρέθηκε το 1996 στη δυτική στοά του Γυμνασίου, το οποίο ακολουθεί πιστά έναν αγαλματικό τύπο που απαντάται και αλλού. Η Άρτεμις Λαφρία είχε ανακαλυφθεί νωρίτερα, το 1986. Απεικονίζει τη θεά με το δεξί χέρι υψωμένο, προκειμένου να ανασύρει βέλος από τη φαρέτρα της.

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο