Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών: ο θησαυρός της μυκηναϊκής εποχής

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου και στεγάζεται σε ένα κτίριο ιδιαίτερης αισθητικής, κτισμένο σε τρία επίπεδα, που φέρνει σε άμεση επαφή τα εκθέματα με τον φυσικό τους χώρο.

Εδώ, στις 3 συνολικά αίθουσες, θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις το μεγαλείο του μυκηναϊκού πολιτισμού μέσα από 2.500 περίπου εκθέματα, τα οποία οργανώνονται σε 4 αυτοτελείς θεματικά και χρονικά ενότητες. Τα ευρήματα αυτά, κυρίως πήλινα, λίθινα, μετάλλινα, τοιχογραφίες, έργα μικροτεχνίας, χρυσοχοΐας κ.ά., χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού έως και την Ελληνιστική εποχή και ανακαλύφθηκαν στις Μυκήνες και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, στον προθάλαμο του μουσείου υπάρχει μακέτα της ακρόπολης των Μυκηνών και πλούσιο εποπτικό υλικό, που βοηθά τον επισκέπτη να αποκτήσει μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη και ζωντανή εικόνα για τον μυκηναϊκό πολιτισμό.

 

 

Στους πρόποδες του λόφου της ακρόπολης, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο των Μυκηνών, ένα σύγχρονο στολίδι για την περιοχή και πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες, Έλληνες και ξένους, οι οποίοι προσέρχονται όλο το χρόνο στον ιερό αυτό χώρο, για να θαυμάσουν τμήμα ευρημάτων από το θησαυρό των Ατρειδών.

Εδώ, σε ένα κτίσμα ιδιαίτερης αισθητικής και αρχιτεκτονικής αξίας, θα απολαύσεις μια επίσκεψη διαφορετική από κάθε άλλη. Κι αυτό, γιατί η θέση του είναι άριστα επιλεγμένη, καθώς επιτρέπει στα εκθέματα να βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον φυσικό τους χώρο. Μέσα από τα μεγάλα παράθυρα θα βλέπεις τα μνημεία του Μυκηναϊκού πολιτισμού, ενώ την ίδια στιγμή έχοντας μπροστά  σου τα εκθέματα, θα νιώθεις πως ξαναζείς το μύθο του γένους των Ατρειδών.

Η «σπίθα» για τη δημιουργία αυτού του μουσειακού χώρου άναψε τη δεκαετία του 1960. Τότε, ο αρχαιολόγος Γ. Μυλωνάς διεξήγαγε ανασκαφές εδώ και θεώρησε ιδανικό να δημιουργηθεί μουσείο εντός του αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου να στεγαστεί και να φυλαχθεί ο αναρίθμητος θησαυρός των Μυκηνών. Μετά από πολυετείς διεργασίες και συλλογή του υλικού που βρισκόταν τόσο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου όσο και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το 2003 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μουσείου.

Το μουσείο είναι κτισμένο σε τρία επίπεδα και καλύπτει συνολική έκταση 2.000 τμ. Βέβαια, ο εκθεσιακός χώρος καθεαυτός έχει μικρότερη έκταση. Διαμορφώθηκε στην ανατολική πλευρά του κτιρίου και αποτελείται από τρεις αίθουσες και έναν προθάλαμο σε δύο διαφορετικά επίπεδα.

Τα εκθέματα (2500 περίπου), χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού έως και την Ελληνιστική εποχή και προέρχονται από τις Μυκήνες και την ευρύτερη περιοχή. Έχουν ταξινομηθεί σε 4 αυτοτελείς ενότητες, δομημένες θεματικά και χρονικά. Στο κέντρο του προθαλάμου βρίσκεται η μακέτα της μυκηναϊκής ακρόπολης, συνοδευόμενη από πλούσιο εποπτικό υλικό (πληροφοριακές πινακίδες, κάρτες, σχέδια), που θα σε βοηθήσει να τη φανταστείς όπως υπήρξε πραγματικά. Επίσης εδώ εκτίθενται και αντικείμενα, τα οποία ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες οικοδόμησης του κτιρίου.

Η πρώτη ενότητα, που καταλαμβάνει την πρώτη αίθουσα, αναφέρεται στη ζωή των Μυκηναίων. Κύλικες με ψηλό πόδι, ψευδόστομοι αμφορείς, υδρίες, οινοχόες, αλαβάστρινα δοχεία κ.ά. κοσμούν την αίθουσα. Στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζονται τα ταφικά έθιμα των Μυκηναίων. Εδώ εκτίθενται αντίγραφα των αυθεντικών χρυσών προσωπίδων του Ταφικού Κύκλου Α’, οι οποίες εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, αργυρές προσωπίδες, χρυσά κύπελλα, ξίφη και κοσμήματα, προερχόμενα  από τον Ταφικό Κύκλο Β’, αλλά και από νεκροταφεία θαλαμωτών τάφων της ευρύτερης περιοχής. Η τρίτη αίθουσα χωρίζεται σε δύο ίσους χώρους, τους οποίους καταλαμβάνουν εξ ημισείας δύο ακόμα ενότητες. Στο πρώτο μισό προβάλλεται η ζωή στην περιοχή κατά τους ιστορικούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση έχουν εδώ ιερά της αρχαϊκής και κλασικής εποχής όπως το «Αγαμεμνόνειον» και το «ιερό του Ενυαλίου». Στο υπόλοιπο μισό εκτίθενται τα επιτεύγματα του Μυκηναϊκού πολιτισμού.

Φεύγοντας από το μουσείο θα αφήσεις πίσω σου μια μοναδική εμπειρία, αλλά θα κρατάς μαζί σου για πάντα μια πλήρη και απίστευτα ζωντανή εικόνα του  μυκηναϊκού πολιτισμού.

Πληροφορίες

Ακρόπολη Μυκηνών, Μυκήνες Αργολίδας

Τηλέφωνο: 27510  76585,   27510 76802

Ημέρες και ώρες λειτουργίας

Χειμερινό ωράριο:08:00-15:00

Θερινό ωράριο: 08:00-19:00

Τη Δευτέρα το Μουσείο ανοίγει μετά τις 12.

Εισιτήριο: Γενική είσοδος 8 ευρώ, Μειωμένο 4 ευρώ

Το εισιτήριο είναι ενιαίο για όλο τον αρχαιολογικό χώρο (Ακρόπολη, Μουσείο, Τάφος Ατρέα)

 

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο