Skip to content Skip to footer

Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου: το παλαιότερο ίσως μουσείο της χώρας

Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου: το παλαιότερο ίσως μουσείο της χώρας

Στη δυτική πλευρά της πλατείας Συντάγματος θα συναντήσεις το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου. Το διώροφο κτίριο στο οποίο στεγάζεται κτίστηκε το 1713, κατά την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας από τον Προβλεπτή του Στόλου, Αυγουστίνο Σαγρέδο. Αποτελεί οικοδόμημα μνημειακής κλίμακας με αμυδρά στοιχεία μπαρόκ και στοιχεία της Οθωνικής περιόδου. Έως το 1933 είχε διάφορες άλλες χρήσεις. Έκτοτε λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή.

Ο χώρος της μόνιμης έκθεσης έχει συνολική επιφάνεια 580 τμ. και καταλαμβάνει δύο ορόφους. Μετά την πρόσφατη ανακαίνιση τα 2000 περίπου εκθέματα οργανώνονται σε θεματικές ενότητες, οι οποίες παρουσιάζουν τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στην Αργολίδα από την Παλαιολιθική εποχή έως και την Ύστερη Αρχαιότητα. Τα εκθέματα υποστηρίζονται από πληροφοριακό υλικό που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Στους χώρους του μουσείου εκτίθενται αγγεία από τη Γεωμετρική και Αρχαϊκή περίοδο, ειδώλια, κεραμικά, πήλινες ασπίδες, πινακίδες Γραμμικής Β’, ο Παναθηναϊκός αμφορέας, η χάλκινη πανοπλία των Δενδρών και ο «άρχοντας της Ασίνης».

 

Στη Δυτική πλευρά της πλατείας Συντάγματος, στην «καρδιά» του Ναυπλίου και σε απόσταση αναπνοής από το Βουλευτικό, όπου γράφτηκαν οι πρώτες σελίδες του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, θα συναντήσεις το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, το παλαιότερο ίσως μουσείο της χώρας.

Το διώροφο αυτό κτίριο αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα Βενετσιάνικα κτίρια της πόλης. Οικοδομήθηκε το 1713 κατά την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας, όπως μαρτυρεί η λατινική μαρμάρινη επιγραφή, που βρίσκεται στην πρόσοψη του κτιρίου, από τον βενετσιάνο Προβλεπτή του Στόλου Αυγουστίνο Σαγρέδο, προκειμένου να χρησιμεύσει ως αποθήκη του Στόλου. Στα μετέπειτα χρόνια χρησίμευσε ως στρατώνας, ενώ κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, στέγαζε τα ανακριτικά γραφεία των Γερμανών. Από το 1933 λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή. Στους δύο ορόφους του κτιρίου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ στο ισόγειο βρίσκονται τα γραφεία της Δ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Μετά την πρόσφατη ανακαίνιση τα 2000 περίπου εκθέματα, οργανώνονται σε εννοιολογικά αυτοτελείς θεματικές ενότητες και πλαισιώνονται από πληροφοριακό υλικό που παρέχουν σύγχρονα εποπτικά μέσα. Η μόνιμη έκθεση αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες όμοιας κάτοψης στους δύο ορόφους του κτιρίου. Στην αίθουσα του πρώτου ορόφου παρουσιάζονται τα ευρήματα των προϊστορικών χρόνων, της παλαιολιθικής, μεσολιθικής, νεολιθικής και της Εποχής του Χαλκού ενώ στην αίθουσα του δευτέρου ορόφου τα ευρήματα των ιστορικών χρόνων. Παράλληλα, την είσοδο του κτιρίου κοσμεί η φωτογραφική έκθεση του Νικόλαου Τομπάζη.

Τα εκθέματα θα σε ταξιδέψουν από την Παλαιολιθική εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα, μέσω των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν σε διάφορα μέρη της Αργολίδας, όπου αναπτύχθηκε θαυμαστός πολιτισμός, όπως η Τίρυνθα, η Μιδέα, τα Δενδρά, η Ασίνη, η Ναυπλία, η Ερμιόνη, η Καζάρμα, το Μπερμπάτι και το σπήλαιο Φράγχθι.

Κατά την περιήγησή σου στους χώρους του μουσείου σίγουρα θα σταθείς λίγο περισσότερο να θαυμάσεις το σύμπλεγμα παλαιολιθικών εστιών από τις βραχοσκεπές της Κλεισούρας στην Πρόσυμνα (32000-21000 π.Χ.) που είναι και το αρχαιότερο έκθεμα. Θα νιώσεις να ζωντανεύει ο Μυκηναϊκός πολιτισμός και θα έχεις την ευκαιρία να δεις από κοντά θαυμαστά προϊόντα της τέχνης της Γεωμετρικής και Αρχαϊκής περιόδου. Αγγεία, ειδώλια, κεραμικά, ο μοναδικός ψυκτήρας της Τίρυνθας, ο τάφος της Ερμιόνης, λίθινα και οστέινα εργαλεία, πινακίδες Γραμμικής Β’ είναι μερικά από τα εκθέματα που θα συναντήσεις στις αίθουσες του μουσείου. Δεσπόζουσα θέση κατέχει ο Παναθηναϊκός αμφορέας, που αποτελούσε το έπαθλο των νικητών στους Παναθηναϊκούς Αγώνες και ο οποίος κάθε τέσσερα χρόνια μεταφέρεται στην εκάστοτε πόλη όπου διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ανάμεσα στα ιδιαίτερα εκθέματα θα ξεχωρίσεις επίσης τη χάλκινη πανοπλία των Δενδρών, μοναδική στην Ελλάδα και τον «άρχοντα της Ασίνης». Σε ξεχωριστή θέση εκτίθενται και οι συλλογές του Μουσείου, συλλογές των φιλάρχαιων δωρητών Γλυμενόπουλου, Αρχιεπισκόπου Νικάνδρου, Ποταμιάνου και Θερμογιάννη.

Τέλος, μέσα από τις οθόνες του μουσείου ζωντανεύουν στα μάτια των επισκεπτών οι τοποθεσίες, όπου εντοπίστηκαν τα εκθέματα. Αυτή η σύζευξη ιστορίας και τεχνολογίας είναι ένα ακόμα ισχυρό κίνητρο να επισκεφθείς το θησαυρό αυτού του μουσείου.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Πλατεία Συντάγματος, 21 100 Ναύπλιο

Τηλέφωνο: 27520 27502

Fax: 27520 24690

Ωράριο λειτουργίας μουσείου

Χειμερινό:Τρίτη-Κυριακή 8:30-15:00

Θερινό:Τρίτη-Κυριακή 09:00-16:00, Δευτέρα 12:00-16:00

Τιμή εισιτηρίου: 2 ευρώ: γενική είσοδος, 1 ευρώ: για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Φοιτητές Δωρεάν

 

 

See More

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο