Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αρχαιολογικό Μουσείο Τριφυλίας: πολύτιμη κιβωτός για τα ευρήματα του παλατιού του Νέστορα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τριφυλίας βρίσκεται στην κωμόπολη Χώρα του Νομού Μεσσηνίας. Ιδρύθηκε το 1969, με σκοπό να υπάρξει ένα κτίριο για να στεγάσει τις ανασκαφές που είχαν αρχίσει να πραγματοποιούνται στην περιοχή με αλματώδεις ρυθμούς. Η σημαντικότερη ανακάλυψη που ήρθε στο φως στην ευρύτερη περιοχή Τριφυλίας και Πύλου είναι το ξακουστό ανάκτορο του Νέστορα, του 13ου αιώνα π.Χ.

Από το ανάκτορο του Νέστορα προέρχονται και τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου. Εκτός από αγγεία και διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, εδώ θα θαυμάσεις τμήματα από τις εξαιρετικές τοιχογραφίες που κοσμούσαν το παλάτι, καθώς και εκμαγεία από πήλινα πινακίδια γραμμένα στη Γραμμική Β. Ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα που φιλοξενεί το Μουσείο ανήκουν: ένα πιθάρι μεγάλων διαστάσεων, πιθανότατα για την αποθήκευση λαδιού·  μεγάλος λύχνος από λευκό μάρμαρο, που βρέθηκε σε διάδρομο του παλατιού· ευρήματα που ανήκουν σε θολωτό τάφο που ανακαλύφθηκε στο λόφο Βαγενά, πλησίον του ανακτόρου, όπως χάλκινη φιάλη, κρατήρες και χρυσοί ρόδακες· χρυσά αντικείμενα από τάφους του λόφου Περιστεριά της Κυπαρισσίας, καθώς και πολύτιμα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν σε πριγκιπικούς τάφους.

Στις αρχές του περασμένου αιώνα ένα κύμα ανασκαφικών δραστηριοτήτων σάρωσε τις περιοχές της Τριφυλίας και της Πύλου, φέρνοντας στο φως μία πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων που μαρτυρούν τον πλούσιο και δραστήριο πολιτισμό που αναπτύχθηκε κατά την αρχαιότητα στην περιοχή αυτή. Από τα σπουδαιότερα και πιο εντυπωσιακά ευρήματα ήταν το ανάκτορο του Νέστορα, στο λόφο του Επάνω Εγκλιανού, που χρονολογείται στον 13ο αιώνα π.Χ. Όλες οι σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν στην περιοχή, με κυριότερη το ανάκτορο αυτό, χρειάστηκαν έναν ειδικό χώρο προκειμένου να στεγαστούν και να γίνουν διαθέσιμες στο κοινό.  Έτσι, το 1969 ιδρύθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Τριφυλίας,  στην κωμόπολη Χώρα του Νομού Μεσσηνίας.

Τα ευρήματα από το παλάτι του Νέστορα καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο του μουσείου. Εδώ θα δεις μέρη από τις θεσπέσιες τοιχογραφίες που κοσμούσαν το ανάκτορο, κάποιες εκ των οποίων μαρτυρούν σαφή επιρροή από τα μινωικά πρότυπα, όπως για παράδειγμα αυτή που παριστάνει έναν αθλητή από ταυροκαθάψια, προσφιλές άθλημα της μινωικής Κρήτης. Θα δεις επίσης εκμαγεία από τις πήλινες πινακίδες γραμμένες σε Γραμμική Β· οι πινακίδες ήταν το μόνο που διασώθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά που ισοπέδωσε το ανάκτορο γύρω στον 12ο αιώνα. Εκτίθενται επίσης μεγάλο λυχνάρι από λευκό μάρμαρο, που ανακαλύφθηκε σε κάποιο διάδρομο του ανακτόρου και προφανώς χρησιμοποιούνταν για φωτισμό, καθώς και διάφορα αγγεία, κυρίως καθημερινής χρήσης, όπως πύραυνα και τριποδικές χύτρες, στα οποία έχουν αποτυπωθεί έντονα τα σημάδια της πυρκαγιάς.

Εκτός από τα ευρήματα του ανακτόρου του Νέστορα, το μουσείο φιλοξενεί και άλλα, προερχόμενα από δύο θολωτούς τάφους που βρέθηκαν στο λόφο Βαγενά, πλησίον του ανακτόρου: έναν κρατήρα που απεικονίζει σκηνή από κυνήγι, ανάγλυφους χρυσούς ρόδακες, μία χάλκινη φιάλη, ένα χάλκινο εγχειρίδιο, καθώς και τέσσερα μεγάλα πιθάρια. Από άλλον θαλαμοειδή τάφο, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ένα τεράστιο πιθάρι, το οποίο είναι διακοσμημένο με οριζόντιους δακτύλιους, που πιθανότατα χρησίμευε για την αποθήκευση λαδιού. Άλλα εκθέματα προέρχονται από τις ανασκαφές του μεγάλου μυκηναϊκού νεκροταφείου στα Βολιμίδια, από το Σπύρο Μαρινάτο, ευρήματα από τους θολωτούς τάφους του λόφου της Περιστεριάς, στην Κυπαρισσία, καθώς επίσης και ευρήματα από τις ανασκαφές στους πριγκιπικούς τάφους στο Ρούτσι Μυρσινοχωρίου, που χρονολογούνται στον 15ο αιώνα.

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο