Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Άργος αποτελεί την αρχαιότερη αδιαλείπτως κατοικημένη πόλη στην Ευρώπη. Η μακραίωνη η ιστορία του, αποτυπώνεται στα πολλά και υπέροχα αρχαιολογικά μνημεία του, που το καθιστούν ένα υπαίθριο μουσείο.

Ο επισκέπτης, περιδιαβαίνοντας την πόλη, θα δει το Αρχαίο Θέατρο λαξευμένο στο βράχο, το Νυμφαίο, το ρωμαϊκό Ωδείο και την αρχαία Αγορά με την «Παλαίστρα», το «Βουλευτήριο», τα ιερά της Αφροδίτης και του Λυκείου Απόλλωνα και κάποια σπαράγματα νεολιθικού οικισμού. Σημαντικές επίσης οι Ρωμαϊκές Θέρμες και τα Λουτρά, που δίνουν το στίγμα του περάσματος των Ρωμαίων από αυτή τη γη. Τέλος, στο λόφο της Ασπίδας, οι ναοί του Πυθίου Απόλλωνος του Δειραδιώτη και της Οξυδερκούς Αθηνάς αλλά και τα λείψανα των θαλαμωτών τάφων στο «νεκροταφείο της Δειράδας» συμπληρώνουν το σύνολο των βασικών σημείων της περιήγησης στην πλούσια ιστορία του.

 

Το Άργος είναι η αρχαιότερη αδιαλείπτως κατοικημένη πόλη της Ευρώπης, με ανθρώπινη παρουσία τουλάχιστον 5000 ετών στην ίδια τοποθεσία. Οι αυτόχθονες Πελασγοί ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του Άργους. Γενάρχης της πόλης ήταν ο βασιλιάς Ίναχος, που ήρθε από την Αίγυπτο. Έπειτα ο γιος του, ο Φορωνέας, ίδρυσε το «Φορωνικόν άστυ» και στη συνέχεια ο δικός του γιος, ο Άργος, έδωσε το όνομά του στην πόλη. Από το αίμα τους κρατούν όλοι σχεδόν οι αρχαιοελληνικοί βασιλικοί οίκοι. Από εδώ ξεκίνησε ο Ηρακλής τους άθλους του και ο Περσέας το ταξίδι του στα βάθη της ανατολής. Εδώ έζησε ο Δαναός με τις 50 θυγατέρες του και αυτόν τον τόπο δόξασαν τα κατορθώματα του Διομήδη.

Τον 7ο αι. π.Χ. η πόλη γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της. Εδώ γεννήθηκαν μεγάλοι καλλιτέχνες (Αγελάδας, Πολύκλειτος). Πολύ αργότερα το Άργος έγινε πρωτεύουσα της Αχαϊκής Επαρχίας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στα μετέπειτα χρόνια πολιορκήθηκε και λεηλατήθηκε από Γότθους, Ενετούς, Φράγκους και Σλάβους και άκμασε τη Βυζαντινή εποχή. Πέρασαν κι οι Τούρκοι από εδώ, όμως μετά από αγώνες η πόλη απελευθερώθηκε.

Η μακραίωνη ιστορία της πόλης, προκαλεί δέος στον επισκέπτη καθώς ξεδιπλώνεται σε κάθε σημείο της ένα κομμάτι της ιστορίας.

Στους πρόποδες του λόφου της Λάρισας βρίσκεται το Νυμφαίο, μια κρήνη κατασκευασμένη τον 2ο αι μ.Χ., από όπου όπως δείχνουν έρευνες ξεκινούσε το δίκτυο υδροδότησης της πόλης. Επίσης, ο χώρος αυτός θεωρείται πως ήταν η έδρα του αρχαίου δικαστηρίου της πόλης, γνωστού και ως «Κριτήριον». Νοτιοδυτικά βρίσκεται το Αρχαίο Θέατρο, χωρητικότητας 13.000-20.000 θεατών, το οποίο χρονολογείται στις αρχές του 3ου αι. π.Χ.. Το θέατρο αυτό αντικατέστησε ένα παλαιότερο που είχε κτιστεί σε κοντινή απόσταση τον 5ο αι. π.Χ. Μεγάλο τμήμα του είναι λαξευμένο στο βράχο. Αποτελείται από 83 σειρές εδωλίων. Η ορχήστρα ήταν κυκλική στην αρχή. Την Ρωμαϊκή περίοδο ο αυτοκράτορας Αδριανός προχώρησε σε ορισμένες αλλαγές. Στο χώρο αυτό το 1829 έλαβε χώρα η Δ’ Εθνοσυνέλευση του νέου ελληνικού κράτους.

Σε απόσταση 100μ. από το Αρχαίο Θέατρο βρίσκεται το Ρωμαϊκό Ωδείο, που χτίστηκε κατά τη Ρωμαϊκή εποχή πάνω στα ερείπια του πρώτου αρχαίου θεάτρου, με κερκίδες λαξευμένες πάνω στο βράχο. Απέναντι από το θέατρο βρίσκεται η Αρχαία Αγορά, το κέντρο της πόλης. Εδώ πραγματοποιούνταν οι συγκεντρώσεις και συζητήσεις. Στο χώρο αυτό βρισκόταν το «Βουλευτήριο», μια μεγάλη υπόστηλη αίθουσα, η οποία οικοδομήθηκε το 460 π.Χ., την εποχή της δημοκρατίας στο Άργος. Επίσης η «Παλαίστρα», το ιερό του «Λυκείου Απόλλωνα», το ιερό της «Αφροδίτης» καθώς και υπολείμματα νεολιθικού οικισμού. Στα ιερά της Αγοράς ορκίστηκαν τόσο οι Αργείοι που πολέμησαν στο πλευρό του Πολυνείκη στη Θήβα, όπως επίσης και η εκστρατευτική δύναμη που το Άργος έστειλε στην Τροία. Η επιδρομή των Γότθων το 395-396 μ.Χ. κατέστρεψε μεγάλο μέρος των μνημείων της Αγοράς. Σημαντικές επίσης είναι και οι Ρωμαϊκές Θέρμες και τα Λουτρά, τα οποία οικοδομήθηκαν στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ.

Απομεινάρια της μακραίωνης ιστορίας του Άργους βρίσκονται και στο λόφο της «Ασπίδας», ο οποίος κατοικήθηκε για πρώτη φορά γύρω στα 3500 π.Χ. Στη Μέση Εποχή του Χαλκού ιδρύθηκε ένας πολύ σημαντικός οικισμός, όμως εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1600π.Χ., στις αρχές της Μυκηναϊκής Εποχής. Αυτή τη σημαντική περίοδο της πόλης μαρτυρούν οι πολλοί και πλούσιοι θαλαμωτοί τάφοι του νεκροταφείου της Δειράδας, στα ριζά του λόφου. Κατά την αρχαϊκή εποχή ο λόφος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας με τους ναούς του Πυθίου Απόλλωνος του Δειραδιώτη και της Οξυδερκούς Αθηνάς.

 

 

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο