Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ασκληπιείο: η αίγλη του θεού της υγείας

Το ιερό του Ασκληπιού με τα ιαματικά του νερά δεσπόζει ανάμεσα στους λόφους Τίτθιο και Κυνόρτιο. Για πολλούς αιώνες αποτέλεσε λατρευτικό, πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο τεράστιας ακτινοβολίας. Εδώ, ο βασιλιάς της Επιδαύρου Μάλος ίδρυσε ιερό για τον θεό Απόλλωνα τον Μελεάτα κι έπειτα η εγγονή του, η Κορωνίς, μετά το ιερό σμίξιμο με τον θεό γέννησε τον θεό Ασκληπιό. Χιλιάδες ασθενών πέρασαν τις πύλες αυτού του ιερού, προκειμένου να θεραπευτούν από το θεό Ασκληπιό. Περιδιαβαίνοντας στον ιερό αυτό χώρο θα συναντήσεις τα «Λουτρά», το «Γυμνάσιο», τη «Θόλο», το «Άβατον», το «ναό του Ασκληπιού», την «Παλαίστρα», το «Στάδιον» κι άλλα πολλά μνημεία. Ενώ, λίγο πιο δίπλα σε περιμένει και το περίφημο Θέατρο της Επιδαύρου.

 

Ανάμεσα στους λόφους Τίτθιο και Κυνόρτιο, που πήραν τα ονόματά τους από μία κατσίκα τροφό κι ένα σκύλο φύλακα, που έσωσαν το μικρό Ασκληπιό απ’ την πείνα και τα θηρία, απλώνεται επιβλητικό το μαγευτικό ησυχαστήριο του αρχαίου Ασκληπιείου, με τα ιαματικά νερά και τη ζωογόνο φύση.

Το ιερό αυτό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο απέκτησε παγκόσμια φήμη κι αποτέλεσε το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο της εποχής. Από εδώ ξεκίνησε η Ιατρική που ασκήθηκε ως δύναμη και δόθηκε και στους ανθρώπους ως γνώση απ’ το θεό κι έπειτα απλώθηκε στα υπόλοιπα 300 ασκληπιεία που βρίσκονταν στον ελλαδικό και ρωμαϊκό χώρο.

Η λατρεία της ιατρικής σ’ αυτόν τον τόπο όμως δεν ξεκίνησε από τον Ασκληπιό. Αιώνες πριν, από τον 16ο αι. ώς τον 11 αι. π.Χ. στο Κυνόρτιον όρος πίσω απ’ το αρχαίο θέατρο υπήρχε ένα ασυνήθιστα μεγάλο ιερό, στο οποίο λατρευόταν θεά που είχε σχέση με τις θεραπείες. Στο ίδιο όρος, το 800 π.Χ. σύμφωνα με το μύθο, ο βασιλιάς της Επιδαύρου, Μάλος, ίδρυσε ένα ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτα κι αργότερα η εγγονή του και κόρη του Θεσσαλού βασιλιά Φλεγύα, Κορωνίς, μετά το ιερό σμίξιμό της με το θεό Απόλλωνα, έφερε στο φως τον Ασκληπιό, τον οποίο κι εγκατέλειψε, φοβούμενη τη μάνητα του πατέρα της.

Κατά τον 6ο αι. π.Χ. η φήμη του θεού Ασκληπιού διαδόθηκε παντού και δημιουργήθηκε και δεύτερο ιερό σε απόσταση 1χλμ. νοτιοδυτικά, το γνωστό σήμερα Ασκληπιείο. Στην τελετουργία της ίασης δινόταν ιδιαίτερο βάρος στην καθαρτική σημασία του νερού. Στους επόμενους αιώνες η φήμη του ιερού διαρκώς εξαπλωνόταν και, παρά τις καταστροφές που υφίσταται στα ρωμαϊκά χρόνια, συνεχίζει να λειτουργεί έως την επίσημη απαγόρευση της αρχαίας θρησκείας το 426 μ.Χ. από το Μέγα Θεοδόσιο. Στο διάστημα 522-551 μ.Χ. ο χώρος επλήγη από καταστροφικούς σεισμούς που συντέλεσαν στην ερήμωσή του.

Το 1881 όμως οι ανασκαφές που ξεκίνησαν από τον αρχαιολόγο Παναγή Καββαδία και συνεχίστηκαν και στα επόμενα χρόνια, έφεραν στο φως το μεγαλείο του ιερού του Ασκληπιού.

Σε αυτό το ιερό, με αφετηρία το Αρχαιολογικό Μουσείο, βρίσκονται πρώτα ο «Ξενώνας» και τα «Λουτρά Εξαγνίσεως» κι έπειτα το «Γυμναστήριο», με το ρωμαϊκό «Ωδείο» στην αυλή του. Βορειότερα η συγκίνηση κορυφώνεται στην «Αίθουσα Κατακλύσεως» των ασθενών. Πιο κάτω, η «Στοά της Κότυος», ο ναός της Αρτέμιδος και αμέσως μετά μυσταγωγικό και μεγαλόπρεπο το δωρικού ρυθμού ιερό «Τέμενος του Ασκληπιού» με το λατρευτικό βωμό του. Δίπλα το «Άβατον», όπου διανυκτέρευαν οι ασθενείς περιμένοντας από το θεό να τους υποδείξει στον ύπνο τους τον τρόπο θεραπείας τους. Μπροστά από αυτό το κτήριο, η «Θόλος», ένα κυκλικό μυστηριακό οικοδόμημα. Αριστερά της «Ρωμαϊκά Λουτρά», η «Ιερά Οδός», το «Πρόπυλον» κι ερείπια πρωτοχριστιανικής εκκλησίας. Αντίκρυ, τέλος, η θαυμάσια ελληνιστική «Παλαίστρα», το «Στάδιον». Την προσοχή όμως κλέβει το μεγαλύτερο στολίδι του ιερού, το παγκοσμίου φήμης Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Τηλέφωνο: 27530 23009

 

 

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο