Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αστρος: Εμπορικό και γεωργικό κέντρο με σημαντική ιστορία

Το Άστρος, με τη σημαντική συμμετοχή του στη νεότερη ιστορία της χώρας, είναι χτισμένο στην καταπράσινη πεδιάδα της Θυρέας και αποτελεί σημαντικό εμπορικό και γεωργικό κέντρο της περιοχής.

 

Αν προχωρήσεις 3 χλμ. προς την ενδοχώρα θα συναντήσεις ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια της Αρκαδίας, τη Μονή Λουκούς. Αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, το μοναστήρι χτίστηκε τον 12ο αιώνα πάνω στα ερείπια αρχαίου ιερού, έχει όμορφες τοιχογραφίες στο καθολικό και βιβλιοθήκη πλούσια σε χειρόγραφα και κώδικες.

Εκεί κοντά, στη θέση της αρχαίας Εύας θα συναντήσεις ένα από τα πλουσιότερα σε ευρήματα αρχαιολογικό συγκρότημα της Πελοποννήσου, την Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού. Ο σπουδαίος πολιτικός, ρήτορας και ευεργέτης των αρχαίων ελληνικών ιερών κληρονόμησε από τον πατέρα του την έπαυλη και την εξωράισε με λουτρά, γλυπτά, ψηφιδωτά και άλλα έργα τέχνης. Τα περισσότερα από τα εντυπωσιακά ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Τρίπολης.

Στο Άστρος επίσης έλαβε χώρα η Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, την Άνοιξη του 1823, που συνετέλεσε σημαντικά στη σύσταση και στην εξέλιξη του Ελληνικού Κράτους. Το πλούσιο Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο όπου συντελέστηκαν οι εργασίες της Εθνοσυνέλευσης.

Το Παράλιο Άστρος, 4 χλμ. ανατολικά, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της Αρκαδίας. Η παραλία του απλώνεται έως τον Άγιο Ανδρέα, πίσω από το λιμάνι υψώνεται το μεσαιωνικό κάστρο, το «Νησί», ενώ το πιο γραφικό κομμάτι είναι η μικρή χερσόνησος όπου χτισμένος ο οικισμός είναι Αναπτυγμένο τουριστικά και με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι, το Παράλιο Άστρος ελκύει με τα πέτρινα σπίτια του, την όμορφη πλατεία και το μικρό θεατράκι, όπου το καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις.

Το Άστρος πλαισιώνεται από πολύ όμορφες τοποθεσίες και χωριά σε κοντινή απόσταση, τόσο προς την ενδοχώρα όσο και προς τις ακτές του Μυρτώου πελάγους.

Μάλιστα αν προχωρήσεις προς το εσωτερικό, θα βρεις

  • τα Βέρβενα, που από παλιό χειμαδιό (τόπος για ξεχειμώνιασμα κοπαδιών) έχουν εξελιχθεί σε σύγχρονο παραθεριστικό κέντρο
  • το Ξηροπήγαδο, το παλιό ψαροχώρι που είναι δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός και κρύβει γωνιές για ψαροντούφεκο και ήσυχες βουτιές
  • τα Δολιανά, όχι μακριά από την έπαυλη του Ηρώδη, με το υγιεινό κλίμα, τους ελαιώνες, τις φυσικές σπηλιές και τα όμορφα καφενεία

Aλλά και πολλά ακόμη ορεινά χωριά στις κατάφυτες πλαγιές του Πάρνωνα (Ελληνικά, Χάραδρος, Πλάτανος, Σίταινα κ.ά) που ξαναζωντανεύουν τους θερινούς μήνες και έχουν πολλές τοπικές και παραδοσιακές γιορτές (π.χ. η Γιορτή των Νερών, των Φεγγαριών και των Ερώτων στο χωριό Πλάτανος) που αξίζει να ζήσεις από κοντά.

Συνεχίζοντας νότια του Άστρους συναντάς τον σημαντικό υγροβιότοπο της λίμνης Μουστού, ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Νatura 2000, τα χωριά Κούτρουφα και Καρακοβούνι, πνιγμένα στις ελιές και τα εσπεριδοειδή, και το τσακώνικο μεγαλοχώρι Άγιος Ανδρέας, με όμορφα σπίτια και πλακόστρωτη πλατεία. Φαράγγια, χαράδρες, σπηλιές, όμορφα τοπία τριγύρω, είναι όλα προσβάσιμα για τους πεζοπόρους.

Από εδώ προς την παραλία του Αγίου Ανδρέα, που έχει αναπτυχθεί με όλες τις υποδομές για όμορφες παραθαλάσσιες διακοπές κρατώντας τη γραφικότητά του, υπάρχει κοντά στο εκκλησάκι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και ένας εντυπωσιακός ενετικός πύργος.

 

 

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο