Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Μπούρτζι βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού του Ναυπλίου, περίπου 450 μέτρα από τον μόλο και αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Πρόκειται για Ενετικό πυργοσύμπλεγμα που καταλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη νησίδα. Κτίστηκε το 1473 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Gambello. Τα οχυρωματικά έργα συνεχίστηκαν και κατά τη Β’ Ενετική κυριαρχία της πόλης από τον Μοροζίνι αλλά και αργότερα από τους Τούρκους. Οι Ενετοί το είπαν «Καστέλι» και το λιμάνι «Porto Cadena» ενώ οι οπλαρχηγοί του ‘21 τo ονόμασαν «Θαλασσόπυργο». Με μια αλυσίδα που απλωνόταν ως απέναντι, στη μύτη της Ακροναυπλίας οι Ενετοί τσάκιζαν τα εχθρικά καράβια. Το 1822 το κατέλαβαν οι Έλληνες και κανονιοβολούσαν από εκεί το τουρκοκρατούμενο Ναύπλιο. Το 1826 εδώ εγκαταστάθηκε η ελληνική κυβέρνηση και από το 1865 στέγασε τους δήμιους του Παλαμηδίου. Κατά τον 20ό αιώνα λειτούργησε ως κέντρο του Οργανισμού Τουρισμού και ως ξενοδοχείο. Σήμερα στο χώρο διοργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις.

Στην είσοδο του λιμανιού του Ναυπλίου, 450 περίπου μέτρα από το μόλο δεσπόζει το Μπούρτζι, φρούριο – ταυτότητα της πόλης κτισμένο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, όπου υπήρχε ο ομώνυμος Βυζαντινός ναός.

Μπούρτζι στα τουρκοαραβικά σημαίνει νησί – φρούριο και το μικρό φρούριο κτίστηκε το 1473 από τους Ενετούς, οι οποίοι θέλοντας να αντιμετωπίσουν τις πειρατικές επιδρομές εκμεταλλεύτηκαν τη γεωγραφική θέση της νησίδας και οικοδόμησαν πύργο με πυροβόλα. Το σχεδιασμό ανέλαβε ο Ιταλός αρχιτέκτονας Antonio Gambello. Οχυρωματικά έργα όμως έγιναν και κατά τη Β’ Ενετική κυριαρχία, μετά την κατάληψή του από τον Μοροζίνι (1686), οπότε και το κάστρο πήρε την τωρινή του μορφή.

Την πινελιά τους στο φρούριο έβαλαν και οι Τούρκοι. Αυτοί το περιέβαλαν με τη λεγόμενη πορπορέλα, υποθαλάσσιο δηλαδή φράγμα από πέτρες που καθιστούσε αδύνατη την προσέγγιση μεγάλων πλοίων.

Το φρούριο ακολουθεί το σχήμα της νησίδας. Στο κέντρο ορθώνεται ένας ψηλός πύργος ακανόνιστου εξαγώνου και πλαισιώνεται από χαμηλούς ημικυκλικούς πύργους για τα κανόνια στα ανατολικά και στα δυτικά του. Εσωτερικά ο πύργος είναι τριώροφος και κινητές σκάλες οδηγούν από τον ένα όροφο στον άλλο. Στη βορειοανατολική πλευρά της νήσου έχει διαμορφωθεί ένας μικρός όρμος προκειμένου να κάνει ασφαλέστερη την πρόσβαση.

Πολλές και οι ονομασίες του μέσα στα χρόνια. Οι Ενετοί πρώτοι το ονόμασαν Castello dello Soglio (Καστέλι) και το λιμάνι Porto Cadena (λιμάνι της αλυσίδας), καθώς η είσοδος του όρμου έκλεινε με μια κινητή αλυσίδα. Έδεναν την αλυσίδα από το Μπούρτζι στη μύτη της Ακροναυπλίας (περιοχή «Πέντε Αδέρφια») και την τραβούσαν κάθε φορά που εχθρικό πλοίο προσέγγιζε τον λιμένα, κόβοντάς το στη μέση.

Το φρούριο έπαιξε σημαντικό ρόλο και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Ο «Θαλασσόπυργος», όπως το είπαν οι αγωνιστές του ’21, καταλήφθηκε το 1822 από τους Έλληνες μετά από δύο πολιορκίες. Οχυρωμένοι εκεί, κανονιοβολούσαν το Παλαμήδι και την Ακροναυπλία που ήταν στα χέρια των Τούρκων. Εδώ, λίγα χρόνια αργότερα, το 1826 κατέφυγε η ελληνική κυβέρνηση κατά την εμφύλια σύγκρουση.

Το Μπούρτζι λειτούργησε ως φρούριο ώς το 1865. Τότε, με εντολή του βασιλιά Γεωργίου του Α΄ στο χώρο εγκαταστάθηκαν οι δήμιοι των φυλακών του Παλαμηδίου. Στη δεκαετία του 1930 αποτέλεσε κέντρο του Οργανισμού Τουρισμού και αργότερα λειτούργησε ως ξενοδοχείο πολυτελείας.

Σήμερα αποτελεί έναν από τους βασικότερους πόλους έλξης της πόλης. Δέχεται επισκέπτες καθημερινά, οι οποίοι φτάνουν με βάρκες από τον απέναντι μόλο που εκτελούν δρομολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η θέα του θα σε μαγέψει. Οργάνωσε οπωσδήποτε και μια επίσκεψη το καλοκαίρι, για να παρακολουθήσεις εδώ μουσικές βραδιές κάτω από το φως του φεγγαριού, «πλέοντας» στα καταγάλανα νερά  του Αργολικού κόλπου και τη μακραίωνη ιστορία του Ναυπλίου.

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο