Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δέλτα Ευρώτα – Υγροβιότοπος NATURA με σπάνια πτηνά και αρπακτικά

Στο μυχό του Λακωνικού κόλπου, το Δέλτα του ποταμού Ευρώτα αποτελεί έναν από τους τελευταίους σημαντικούς υγροβιότοπους στη νότια Ελλάδα. Ενταγμένο στο ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA, φιλοξενεί σημαντικό αριθμό πουλιών, πολλά από τα οποία σπάνια και απειλούμενα. Εκατοντάδες μεταναστευτικά και ενδημικά είδη πτηνών, όπως πάπιες, ερωδιοί και σπάνια αρπακτικά ζουν και αναπαράγονται στους υγροτόπους του Δέλτα που περιλαμβάνουν παράκτια έλη, λιμνοθάλασσες και αμμώδεις παραλίες. Τα «υγρά λιβάδια» που σχηματίζονται την Άνοιξη γύρω από την περιοχή ενδείκνυνται για παρατήρηση πουλιών, ενώ οι γύρω παραλίες αποτελούν σημαντικούς βιότοπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα- Καρέτα.

Στον Περιβαλλοντικό Επιστημονικό Σταθμό του Ευρώτα, που λειτουργεί στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου Αγ. Ταξιαρχών, μπορείς να ενημερωθείς για τη σημασία του Δέλτα αλλά και των προστατευόμενων οικότοπων ανά την Ελλάδα, και να γνωρίσεις τα σημαντικότερα προστατευόμενα είδη και τους βιότοπους που τα φιλοξενούν. Στο πλαίσιο του ενημερωτικού του προγράμματος που προβάλει ο Σταθμός, οργανώνονται ομαδικές περιηγήσεις στους προστατευόμενους βιότοπους, στους υγρότοπους και στους αμμόλοφους της περιοχής αλλά και παρατήρηση πουλιών με παροχή κατάλληλου εξοπλισμού, συνοδεία έμπειρων οδηγών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 244 είδη πουλιών, ενώ από το 1994 το Δέλτα του Ευρώτα έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις 113 «Σημαντικές για τα Πουλιά της Ελλάδας».

Ένας από τους τελευταίους φυσικούς παράδεισους της νότιας Ελλάδας, το Δέλτα του ποταμού Ευρώτα κουρνιάζει στο μυχό του Λακωνικού κόλπου. Το Δέλτα σχηματίστηκε από τη μετακίνηση στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν φερτών υλών από τον ποταμό. Λόγω της θέσης της, η περιοχή του Δέλτα θεωρείται το σημαντικότερο μέρος ξεκούρασης, διατροφής και αναπαραγωγής για ένα τεράστιο αριθμό μεταναστευτικών πουλιών στη Νότια Ελλάδα. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA και έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις 113 «Σημαντικές για τα Πουλιά της Ελλάδας».

Στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα έχουν καταγραφεί 244 είδη πουλιών, από τα οποία τα 67 περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο και 166 στο Παράρτημα ΙΙ της συνθήκης της Βέρνης ως απειλούμενα προς εξαφάνιση. Από αυτά, τα 76 αναπαράγονται στο Δέλτα και στα γύρω υψώματα. Στα παράκτια έλη, τις λιμνοθάλασσες, τους λιμνότοπους και τις αμμώδεις παραλίες που σχηματίζονται γύρω από τα Δέλτα συναντάς σχεδόν όλα τα είδη ερωδιών που απαντιούνται στην Ελλάδα, πάπιες, χαλκόκοτες, μαυροπελαργούς και ένα πολύ μεγάλο αριθμό σπάνιων αρπακτικών όπως ο Μαυροπετρίτης, ο Βασιλαετός, ο Χρυσαετός, ο Στικταετός κ.ά.

Καλύτερη εποχή για παρατήρηση πουλιών είναι η άνοιξη όπου γύρω από το Δέλτα, και ιδιαίτερα στην περιοχή Διβάρι, σχηματίζονται «υγρά λιβάδια» όπου καταφεύγουν, τρέφονται και αναπαράγονται χιλιάδες υδρόβια και παρυδάτια μεταναστευτικά πουλιά. Στον κόλπο της περιοχής από την Τρινίσα στην Κοκκινιά, υπάρχει σηματοδοτημένος τόπος γέννησης αυγών της χελώνας Καρέττα καρέττα. Επιπλέον το Δέλτα του Ευρώτα αποτελεί τόπο ωοτοκίας για σημαντικό αριθμό ψαριών αλλά και τόπο διαβίωσης ενδημικών οργανισμών και απειλούμενων ειδών πανίδας. Τέλος, σε μια ζώνη αμμόλοφου, τη μεγαλύτερη στη Νότια Λακωνία, φυτρώνει το μοναδικό στον κόσμο Linum phitosianum.

Στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου Αγ. Ταξιαρχών, λειτουργεί από το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δήμο Σκάλας, ο Περιβαλλοντικός Επιστημονικός Σταθμός του Ευρώτα. Ο Σταθμός προβάλει τη σημαντικότητα του Δέλτα δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει τη σπάνια φυσική κληρονομιά της Λακωνίας. Παράλληλα ενημερώνει για τους υγρότοπους, τους αμμόλοφους και τα θαλάσσια οικοσυστήματα -τους προστατευόμενους οικότοπους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε κάθε γωνιά της χώρας. Ο εκθεσιακός χώρος του Σταθμού περιλαμβάνει τρισδιάστατο χάρτη της περιοχής, ένα τρισδιάστατο γιγαντο-έκθεμα με τα σημαντικότερα είδη και τους βιοτόπους τους, αίθουσα προβολών και εκθετήριο εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με περιήγηση στους προστατευόμενους βιότοπους του Ευρώτα, στους υγρότοπους και στους αμμόλοφους της περιοχής. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου οργανώνεται παρατήρηση πουλιών, με τη διάθεση κατάλληλου εξοπλισμού και τη συνοδεία έμπειρων μελών της Ορνιθολογικής Εταιρίας.

Αγ. Ταξιάρχες, Σκάλα Λακωνίας. (e-mail: stps@archelon.gr),

Τηλ/fax: 27350-23666 / e-mail: Lakonikos@archelon.gr

 

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο