Skip to content Skip to footer

Διαδρομές:  Ανατολική Κορινθία προς Επίδαυρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Διαδρομές:  Ανατολική Κορινθία προς Επίδαυρο

Πλαισιωμένη από τα καταγάλανα νερά του Σαρωνικού, η Ανατολική Κορινθία μπορεί να γίνει ιδανική αφετηρία για μαγευτικές διαδρομές μέσα από πευκόφυτες εκτάσεις αλλά και κατά μήκος της ακτογραμμής της, φανερώνοντας μικρές χερσονήσους και απάνεμους ειδυλλιακούς ορμίσκους που διαγράφουν τα όριά της.

Σημείο αναφοράς αποτελεί το λιμάνι των Κεγχρεών, ένα από τα γνωστότερα λιμάνια του αρχαίου κόσμου, απ’ όπου μεταφέρονταν εμπορεύματα από και προς την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τους δύο μόλους του κοσμούσαν ναοί της Αφροδίτης και της Ίσιδας.

Εδώ επιβιβάστηκε σε πλοίο ο Απόστολος Παύλος, την άνοιξη του έτους 53 μ.Χ., για να ταξιδέψει με τη συνοδεία του στην Έφεσο και εδώ είχε αναπτυχθεί μια από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες της Ελλάδας, με διάκονο μια ενάρετη γυναίκα, τη Φοίβη, την οποία μνημονεύει ο Απόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του.

Στη βόρεια άκρη του αμμουδερού ορμίσκου, μπορείς να απολαύσεις υπέροχες καλοκαιρινές στιγμές, ξαπλωμένος σε βότσαλα ανάμικτα με θραύσματα αρχαίων αγγείων! Στη σημερινή βοτσαλένια ακτή υπήρξε ένας πλακοστρωμένος μόλος με αποθήκες για τα εμπορεύματα, ναοί και ένας μικρός οικισμός που φιλοξενούσε τη μικρή κοινότητα που εργαζόταν στο λιμάνι.

«Απαντικρύ Κεγχρεών», όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Παυσανίας, ή όπως θα λέγαμε εμείς σήμερα, λίγα μόλις χιλιόμετρα νοτιότερα, συναντάμε τα Λουτρά της Ελένης, έναν μικρό οικισμό που οφείλει το όνομά του στις πηγές γλυκού νερού που υπάρχουν δίπλα στη θάλασσα. Εδώ πιστευόταν ότι έκανε τα μπάνια της η όμορφη βασίλισσα της Σπάρτης.

Στη συνέχεια της διαδρομής, συναντάται η Αλμυρή, ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι με μια υπέροχη βοτσαλένια παραλία. Οι ψαροταβέρνες του χωριού προσφέρουν νοστιμότατο φρέσκο ψάρι, ενώ υπάρχουν και δυο μικρά κάμπινγκ, για όσους προτιμούν αυτού του είδους τη διαμονή.

Αν σε ενδιαφέρει μια ήσυχη παραθαλάσσια διαδρομή, από την παραλία της Αλμυρής ο δρόμος συνεχίζει μέσα από ένα πολύ ωραίο πευκόδασος προς το Κατακάλι, ένα γραφικό χωριουδάκι με παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια.

Στην περιοχή της Αλμυρής και του Κατακαλίου υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και εστιατόρια, πλάι στο κύμα του Σαρωνικού, καθιστώντας την ευρύτερη περιοχή τουριστικό θέρετρο.

Στη συνέχεια ο δρόμος συνεχίζει μέσα σε πευκόφυτες πλαγιές, συναντά τους όρμους του Σιδερώνα και του Φραγκολίμανου και, αφήνοντας πίσω του τη θαλασσινή αύρα, διασχίζει την ενδοχώρα της Ανατολικής Κορινθίας, πλησιάζοντας προς το Σοφικό, κεφαλοχώρι της περιοχής της Σολυγείας.

Το Σοφικό είναι χτισμένο στην περιοχή της Αρχαίας Σολυγείας, όπου διαδραματίστηκε μια από τις σφοδρότερες μάχες του Πελοποννησιακού πολέμου το 425 π.Χ.

Η περιοχή έχει να επιδείξει πληθώρα ιστορικών εκκλησιών και μονών, με αξιοθαύμαστη και σπάνια αρχιτεκτονική και αγιογράφηση. Στην κοιλάδα του Λαρισίου ο ναός των Ταξιαρχών, 12ου αιώνα, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σου με τις περίσσιας ομορφιάς τοιχογραφίες του 16ου αιώνα, έργα αυστηρής κρητικής τέχνης. Το χωριό κοσμούν επίσης ο ναός του Αγίου Γεωργίου (1700), ο πρόσφατα ανακαινισμένος ναός της Ευαγγελίστριας στη συνοικία «Κοκκινιά» και ο ναός της Αγίας Τριάδας στη θέση «Λαρίσι».

Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει η ιστορική μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γυναικείο μοναστήρι του 12ου αιώνα, χτισμένο με υλικά μεγάλου αρχαιοελληνικού ναού της Αφροδίτης, τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν σκορπισμένα στον περίβολο του μοναστηριού.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο ναός της Αγίας Παρασκευής, χτισμένος το 1617, διακοσμημένος από τοιχογραφίες σημαντικής λαογραφικής αξίας.

Το τοπίο των εκκλησιών συμπληρώνεται από τους δυο ναούς, αφιερωμένους στους Αγίους Νικόλαο και Δημήτριο, με εξαιρετικές τοιχογραφίες, εμπνευσμένες από την καθημερινή ζωή των Σοφικιτών του 18ου αιώνα.

Στις παραλίες του Σοφικού το ταξίδι της φύσης μαγεύει την όραση συναντώντας όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, του καφέ και του γκρίζου, των πεύκων, των θάμνων και των βράχων, του μπλε, του θαλασσί, της θάλασσας και του ουρανού! Το ενδιαφέρον κεντρίζουν οι πραγματικά όμορφοι και γαλήνιοι όρμοι του Αμονίου και το Καλογερολίμανο. Με τα πεύκα να φτάνουν μέχρι την άμμο, είναι ιδανικός τόπος για τον λάτρη του ελεύθερου κάμπινγκ, που μπορεί άνετα να στήσει τη σκηνή του στη σκιά τους.

Στις παραλίες του Σοφικού μπορείς να φτάσεις από την κεντρική οδική αρτηρία Ισθμού – Κορίνθου.

Στη φυσική κοιλάδα του πανέμορφου δάσους του Σοφικού, στις παρυφές του όρους «Τζάλικα», λειτουργούν οι παιδικές κατασκηνώσεις «Ranch Skouras», με εγκαταστάσεις πρωτότυπες και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, απόλυτα εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον.

Αφήνοντας τον κύριο δρόμο με κατεύθυνση ανατολικά, μέσα από μια απολαυστική διαδρομή λόφων, σκεπασμένων με ένα θαυμάσιο πυκνό πευκόδασος, το ταξίδι καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριουδάκι Κόρφος, ένα μικρό θαλασσινό κόλπο, προστατευμένο απ’ όλους τους καιρούς, με μια μικρή αμμουδερή παραλία και καταγάλανα νερά.

Το κλίμα υπέροχο, ιδανικό για ήσυχες διακοπές πάνω στο κύμα, με πολλά μικρά ξενοδοχεία με υπέροχη θέα, ενδείκνυται και για χειμωνιάτικη διαμονή.

Λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Κόρφου συναντάται το παμπάλαιο ξωκλήσι της Παναγίας του Στείρι, κάποτε ναός ενός μοναστηριού, πιθανότατα του 11ου αιώνα, με όμορφες αγιογραφίες του 1668, έργα του αγιογράφου Θεόδουλου Κακκαβά. Υπάρχουν ακόμα εκεί, τα ερείπια των κελιών του μοναστηριού, όπου ασκήτευσε για ένα διάστημα και ο Όσιος Λουκάς ο Στειριώτης.

Για τους λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ, το μέρος είναι ιδανικό.

Νοτιότερα του Κόρφου, ο κεντρικός δρόμος οδηγεί στα εντυπωσιακά κάθετα βράχια του φημισμένου όρμου Σελόντα και στην αμμουδερή παραλία στο μυχό του.

Κοντά στο Σοφικό βρίσκεται το Αγγελόκαστρο, ένα χωριό κτηνοτρόφων, με όμορφα πέτρινα σπίτια και αρκετούς κατοίκους. Οι πολλές εκκλησίες που υπάρχουν στην περιοχή αποτυπώνουν την ευσέβεια των κατοίκων και την εκκλησιαστική πορεία της μικρής αυτής χριστιανικής κοινωνίας. Χαρακτηριστικότερος όλων των ναών, ο ναός του Αγίου Νικολάου, με θαυμάσιες βυζαντινές τοιχογραφίες, που για πολλούς αιώνες ήταν το κέντρο της θρησκευτικής ζωής της περιοχής και σήμερα έχει κηρυχθεί διατηρητέος.

Στην κορυφή του παρακείμενου υψώματος του χωριού βρίσκεται φρούριο, που χρησιμοποιήθηκε για την ασφαλή διέλευση ανθρώπων και αγαθών από την Πιάδα ως τον Ακροκόρινθο.

Συνεχίζοντας μέσα από μια πυκνά πευκόφυτη διαδρομή 30 χιλιομέτρων προς την ίδια πλευρά του Νομού, καταλήγεις στην Αρχαία Επίδαυρο.

 

 

See More

X
Μετάβαση στο περιεχόμενο