Skip to content Skip to footer

Η τέχνη συναντά την ιστορία στο «Αλληλοδιδακτικό –Τριανόν»

Πολιτισμός

Η τέχνη συναντά την ιστορία στο «Αλληλοδιδακτικό –Τριανόν»

Το παλιό τζαμί στην είσοδο της πλατείας Συντάγματος, γνωστό σήμερα ως «Τριανόν», αποτελεί ίσως το παλαιότερο σωζόμενο δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε από τους Τούρκους στα μέσα του 16ου αι. κι αποτέλεσε τέμενος την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας λειτούργησε ως καθολικός ναός και φιλοξένησε φραγκισκανούς μοναχούς. Στα μετεπαναστατικά χρόνια υποδέχτηκε την πρώτη γενιά μαθητών του Καποδιστριακού «Αλληλοδιδακτικού Σχολείου Αρρένων» κι έπειτα το δημόσιο δημοτικό. Υπήρξε μητρόπολη, ειρηνοδικείο, θέατρο, ωδείο, όμως στη μνήμη των Ναυπλιωτών έμεινε χαραγμένο ως ο δημοτικός κινηματογράφος της πόλης, το «Τριανόν». Σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Θέατρο της πόλης αλλά και πολιτιστικές κι εικαστικές εκδηλώσεις.

 

Περπατώντας στο γραφικό «Μεγάλο Δρόμο» με τα υπέροχα μαγαζιά, φτάνεις στην είσοδο της πλακόστρωτης πλατείας Συντάγματος. Εκεί, στην αριστερή πλευρά της πλατείας, στέκεται κραταιό, θυμίζοντας ωραίες εποχές το Παλιό Τζαμί της πόλης γνωστό ως «Τριανόν» που θα σε συγκινήσει με την μακραίωνη ιστορία του.

Χτίστηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στα μέσα περίπου του 16ου αι. από τους Τούρκους κι αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο τζαμί της πόλης και το μοναδικό κτίσμα εκείνης της εποχής. Η αρχιτεκτονική του έλκει έντονα το βλέμμα μιας καθώς εδώ συναντώνται στοιχεία βυζαντινής ναοδομίας. Έχει ορθογώνια κάτοψη και καλύπτεται με ημισφαιρικό τρούλο. Η είσοδός του είχε αρχικά προστώο στηριγμένο σε κίονες που καλύπτονταν από τρεις μικρούς τρούλους. Όμως στα επόμενα χρόνια η κιονοστοιχία τειχίστηκε προκειμένου να επεκταθεί ο εσωτερικός χώρος του οικοδομήματος.

Το 1687 από τζαμί μετατράπηκε σε ρωμαιοκαθολικό ναό, που αφιερώθηκε στον Άγιο Αντώνιο της Πάδοβας, δωρεά του αρχιστράτηγου Φραγκίσκο Μοροζίνι στο τάγμα των Φραγκισκανών. Το 1828 στέγασε το Καποδιστριακό «Αλληλοδιδακτικό Σχολείο Αρρένων». Από το 1831 και για μισό αιώνα λειτούργησε ως δημόσιο δημοτικό σχολείο. Στα μετέπειτα χρόνια εδώ φιλοξενήθηκαν το ειρηνοδικείο, η μητρόπολη, ενώ από το 1915 (οπότε κι έγιναν ορισμένες μετατροπές) στεγάστηκε το ωδείο και το θέατρο της πόλης. Όμως αν ρωτήσεις κάποιον Ναυπλιώτη θα σου πει πως εδώ από το 1930 στεγαζόταν ο δημοτικός κινηματογράφος της πόλης, το «Τριανόν» που αγκαλιάστηκε με πολλή αγάπη από τους κατοίκους. Θα σου διηγηθεί με νοσταλγική διάθεση πως εδώ, στην πανέμορφη αίθουσα, είδε τις πρώτες του ταινίες κι αισθάνθηκε πραγματική αγάπη για το σινεμά.

Σήμερα στην μεγάλη και στοργική αγκαλιά του φιλοξενεί το Δημοτικό Θέατρο της πόλης αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις και εικαστικές εκθέσεις.

 

See More

X
Μετάβαση στο περιεχόμενο