Skip to content Skip to footer

Οικοτουρισμός / NATURA στην Ελαφόνησο με τη λευκή άμμο και τα τιρκουάζ νερά

Οικοτουρισμός / NATURA στην Ελαφόνησο με τη λευκή άμμο και τα τιρκουάζ νερά

Οικοτουρισμός / NATURA στην Ελαφόνησο με τη λευκή άμμο και τα τιρκουάζ νερά

Μια από τις εντυπωσιακότερες τοποθεσίες της Λακωνίας με τις εξωτικές ακτές, που συνθέτουν η λευκή άμμος και τα τιρκουάζ νερά, αποτελεί έναν φυσικό προστατευόμενο οικότοπο ενταγμένο στο Δίκτυο NATURA. Τα στοιχεία που την περιέλαβαν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών είναι οι αμμοθίνες, τα προστατευόμενα είδη πανίδας και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που απαντώνται αποκλειστικά στις παραλίες και την ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου.

Η διάσημη Ελαφόνησος με τις εξωτικές αμμουδιές, τα τιρκουάζ νερά και το κεδρόδασος αποτελεί μια από τις εντυπωσιακότερες τοποθεσίες της Λακωνίας. Πέρα όμως από την σπάνια ομορφιά της, αποτελεί έναν φυσικό οικότοπο που μαζί με την ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA. Το τεράστιο οικολογικό ενδιαφέρον της περιοχής καθορίζουν οι αμμοθίνες, η θαμνώνες και ο υγρότοπος της Στρογγύλης που φιλοξενούν μια ποικιλία άγριας πανίδας και χλωρίδας με σπάνιους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς.

Οι αμμοθίνες (αμμόλοφοι) είναι δυναμικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα όπου αναπτύσσονται σπάνια είδη φυτών. Στην Ελαφόνησο θα συναντήσεις τρία είδη αμμοθινών τις «χαμηλές κινούμενες» τις «λευκές» και τις «γκρίζες» αμμοθίνες. Οι πρώτες βρίσκονται πολύ κοντά στη θάλασσα, με το ύψος τους να φτάνει έως τα τρία μέτρα. Φιλοξενούν την Αγκαθιά (Eryngium maritimum), την αμμόφιλα (Ammophila arenara) -ένα πολυετές αγροστώδες φυτό που αναπτύσσει ρίζωμα με μεγάλο βάθος, αλλά και τον απειλούμενο με εξαφάνιση Κρίνο της θάλασσας (Pancratium maritimum) που διαθέτει υπόγειο βολβό και εμφανίζεται σποραδικά σε ομάδες. Οι φυτοκοινωνίες αυτές είναι εξαιρετικά ευαίσθητες και αν καταστραφούν δεν αναφύονται.

Καθώς κατευθύνεσαι προς την ενδοχώρα τις κινούμενες αμμοθίνες διαδέχονται οι «λευκές» που φιλοξενούν την ίδια βλάστηση φτάνουν όμως μέχρι και τα δέκα μέτρα ύψος. Ακόμα βαθύτερα συναντάς τις «γκρίζες» αμμοθίνες. Πρόκειται για πιο συνεκτικούς και σκούρους αμμόλοφους, μόνιμα καλυμμένους με ποώδη και ξυλώδη φυτά που εμπλουτίζοντας το έδαφος με οργανικές ουσίες βοηθούν τη σταθεροποίησή τους. Εδώ κυριαρχεί το θαλασσόκεδρο, ένα από τα σπάνια θαμνώδη φυτά του Αιγαίου και της Μεσογείου. Οι μεσογειακοί θαμνώνες φιλοξενούν πολλά είδη πανίδας που φωλιάζουν σε θάμνους προσφέροντάς τους ασφαλείς θέσεις για την κατασκευή φωλιών. Στους θαμνώνες της Ελαφονήσου φιλοξενούνται πτηνά, μικρά θηλαστικά και ερπετά όπως οι Γερακίνες και το Βραχοκιρκίνεζο που αναζητούν την τροφή τους στο έδαφος. Εκτάσεις αμμοθινών υπάρχουν στις εκτεταμένες παραλίες του νησιού, στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελαφονήσου, στην περιοχή της Λεύκης, κατά μήκος της παραλίας της Παναγίας, στο Κάτω νησί καθώς και στην απέναντι ακτή της Πούντας όπου υπάρχει και τριγωνική αμμώδης προεξοχή. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ενδημικά φυτά της περιοχής όπως το είδος Σαπονάρια των Γιάγκελ που θα συναντήσεις στις αμμώδεις παραλίες δυτικά του νησιού και ανήκει στη λίστα των 50 νησιωτικών φυτών της Μεσογείου που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Γκρίζες αμμοθίνες με θαμνώνες με θασσόκεδρα συναντάς και μπροστά από τη λιμνοθάλασσα της Στρογγύλης στην απέναντι ακτή. Χαρακτηρισμένη ως υγρότοπος, μαζί με τις λίμνες του Μαγγάνου και του Νερατζιώνα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ισορροπημένη λειτουργία του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής. Η Στρογγύλη αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό και καταφύγιο, τόπο ανάπαυσης και αναπαραγωγής για 132 είδη υδρόβια και παρυδάτια πτηνά ενώ προστατεύεται και από τη διεθνή συνθήκη Ramsar. Ανάλογα την εποχή έχει έκταση 300 – 600 στρέμματα και επικοινωνεί μόνιμα με τη θάλασσα μέσω ενός αβαθούς καναλιού 100 μέτρων. Στην περιοχή της λίμνης αναπαράγεται μεταξύ άλλων και η θαλάσσια χελώνα caretta- caretta η οποία απαντάται και στην παραλία της Παναγιάς.

Στις βραχώδεις τοποθεσίες γύρω από το νησί εμφανίζονται και φώκιες, το πλέον απειλούμενο θηλαστικό στην Ευρώπη, ενώ στις θάλασσες της Ελαφονήσου έχουν παρατηρηθεί διάφορα είδη δελφινιών καθώς και φάλαινες στα ανοιχτά. Στο βυθό των ακτών της απαντώνται πολλά είδη ψαριών αλλά και υποθαλάσσιες φυτοκοινωνίες, οι γνωστές «ποσειδωνίες», πολύ πλούσιες σε ποικιλότητα. Συνολικά, στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί 220 είδη φυτών από τα οποία τα 9 είναι εξαιρετικά σπάνια και 65 είδη πανίδας από τα οποία τα 13 είναι προστατευόμενα και 8 από αυτά απειλούνται με πλήρη αφανισμό.

See More

X
Μετάβαση στο περιεχόμενο