Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Καλαμάτα: η πανέμορφη μεσσηνιακή πρωτεύουσα

Η Καλαμάτα, πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας, βρίσκεται στο μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου και είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι, στις παρυφές του Ταϋγέτου, στη θέση των αρχαίων Φαρών. Αποτελεί το διοικητικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου σε απόσταση 215 χιλιόμετρα από την Πάτρα και 230 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Οδικώς η Καλαμάτα συνδέεται με την Τρίπολη και κατ’ επέκταση με την Αθήνα, μέσω του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα. Δυτικά η Καλαμάτα συνδέεται οδικά με τον Πύργο Ηλείας και την Πάτρα.

Η Καλαμάτα διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο, από το οποίο πραγματοποιούνται πτήσεις προς Aθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και πτήσεις τσάρτερ προς διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Η απόσταση από την πόλη της Καλαμάτας είναι 7 χλμ.

Η Καλαμάτα, έχει πληθυσμό 70.130 κατοίκους. Η πόλη χαρακτηρίζεται από ωραία ρυμοτομία, έχει εύκρατο μεσογειακό κλίμα, φαρδείς δρόμους και μια όμορφη παραλία μήκους 4 χλμ., η οποία προσφέρεται για κολύμπι.

Υπήρξε από τις περιοχές που πρωτοστάτησαν στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, κυριεύτηκε και καταστράφηκε πολλές φορές από εχθρούς και θεομηνίες και παραμένει από τον 19ο αιώνα σημαντικό εμπορικό λιμάνι της Πελοποννήσου και της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το Κάστρο της, κτίσμα της οικογένειας των Φράγκων ηγεμόνων Bιλλαρδουίνων, του 13ου αιώνα στεφανώνει την πόλη. Στον σύγχρονο αμφιθεατρικό χώρο του φιλοξενείται κάθε καλοκαίρι, εδώ και δύο δεκαετίες, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η μικρή βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (από εδώ ξεκίνησε η Επανάσταση στις 23 Μαρτίου 1821) στέκει σε μια πλατεία και γειτονιά διαμορφωμένη για πεζούς, ενώ και τις γύρω γειτονιές ομορφαίνουν πολλά νεοκλασικά κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες ή πολιτιστικούς φορείς.

Στην Καλαμάτα, πόλη που προσφέρεται για περίπατο στους πεζόδρομους όπου διοργανώνονται συχνά εκθέσεις και πολλά πολιτιστικά δρώμενα, ανακαλύπτεις δελεαστικά στέκια για φαγητό και ποτό. Η πόλη έχει να επιδείξει μια σειρά από σημαντικά αξιοθέατα: το εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, που στεγάζεται στο κτίριο της Παλιάς Δημοτικής Αγοράς και περιλαμβάνει ευρήματα από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της Μεσσηνίας ακολουθώντας συμβολικά τη ροή του ποταμού Πάμισου, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, όπου μεταξύ άλλων υπάρχει και ενότητα αφιερωμένη στη βιβλιοδεσία και την τυπογραφία, το Στρατιωτικό Μουσείο, την Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης με πλουσιότατη συλλογή έργων Ελλήνων καλλιτεχνών, κυρίως από τις δεκαετίες ’50 και ’60, τη Δημοτική Πινακοθήκη «Α. Τάσσος», που συγκεντρώνει έργα κυρίως του ’80, καθώς και πολλούς άλλους φορείς που καλλιεργούν τη Μουσική και τις Τέχνες.

Η Καλαμάτα ήταν και είναι πάντα πόλη του εμπορίου και του πολιτισμού. Από τον 19ο αιώνα έγινε μεγάλο εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο με παραγωγή σταφίδας και μεταξιού,  ενώ σήμερα τα πλούσια μουσεία, το Πάρκο Σιδηροδρόμων, η πλακόστρωτη πλατεία – χώρος ψυχαγωγίας τον χειμώνα και συναυλιών το καλοκαίρι, ο χαραγμένος ποδηλατόδρομος,  το πεζοδρόμιο της παραλιακής οδού, συντελούν ώστε η Καλαμάτα να είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις  της Ελλάδος ενώ αποτελεί και σταθμό για τη γνωριμία της ευρύτερης περιοχής με μοναδικές ομορφιές, όπως είναι η Μεσσηνιακή Μάνη, ο Ταΰγετος, η Κορώνη, η αρχαία Μεσσήνη κ.ά.

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο