Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Καρδαμύλη: γοητευτική και πλούσια σε αξιοθέατα

Η Kαρδαμύλη είναι ένα ιστορικό, παραθαλάσσιο χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης που βρίσκεται 35 χλμ. νοτιοανατολικά της Καλαμάτας. Στις τραχιές βραχώδεις πλαγιές οι καλά εξοπλισμένοι πολεμόπυργοι και τα παράπλευρα πυργόσπιτα των περίφημων ανυπότακτων και ανθεκτικών μανιάτικων οικογενειών δεσπόζουν ακόμη σαν οχυρωμένες κορυφές. Στον τόπο με το ομηρικό τοπωνύμιο, τα επιβλητικά πυργόσπιτα, τα πέτρινα σπίτια και οι εκκλησίες, όλα στέκουν αναλλοίωτα και με μια απαράμιλλη γοητεία. Οι απέραντοι ελαιώνες, οι υπέροχες παραλίες, τα περιποιημένα πέτρινα οικήματα με τους κατάφυτους κήπους και το γραφικό λιμανάκι του χωριού είναι μερικές από τις ομορφιές του τόπου.

 

Στον ιστορικό οικισμό, ο Πύργος του Τρουπάκη-Μούρτζινου είναι ένα οχυρό συγκρότημα που φανερώνει την οικονομική ισχύ και ευρωστία της φημισμένης οικογένειας. Πεζοπορώντας ή ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο με αφετηρία την Καρδαμύλη θα γνωρίσεις το υπέροχο φαράγγι του Βυρού, βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς όπως οι Άγιοι Θεόδωροι, η Κοίμηση της Παναγίας, ο Άγιος Σπυρίδων αλλά και πολλά πυργόσπιτα, ερειπωμένα κάστρα όπως της Ζαρνάτας, κρήνες, γεφύρια, τις παραλίες Ριτσά, Δελφίνια, Καλαμίτσι και Φονέα και το νησάκι Μερόπη, σαν μια μικρή αντιπροσωπευτική πινελιά στην όμορφη Μεσσηνιακή Μάνη.

Η Καρδαμύλη είναι ένα ιστορικό, παραθαλάσσιο χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης, που βρίσκεται μόλις 35 χλμ. νοτιοανατολικά της Καλαμάτας και είναι ένα από τα σημεία της Πελοποννήσου τα οποία χαρακτηρίζει η σπάνια ομορφιά της φύσης και ο πλούτος των αξιοθέατων.

 

Η περιοχή έχει ένα πλούσιο ομηρικό παρελθόν (ήταν μία από τις πόλεις που έταξε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα για να συμφιλιωθούν) και ταυτόχρονα είναι γνήσια μανιάτικη, σφραγισμένη στη θέση του μεσαιωνικού της κάστρου με πυργοσυγκρότημα, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται, ευημερεί και γοητεύει με το σύγχρονο πρόσωπό της.

 

Στις τραχιές βραχώδεις πλαγιές οι καλά εξοπλισμένοι πολεμόπυργοι και τα παράπλευρα πυργόσπιτα των περίφημων ανυπότακτων και ανθεκτικών μανιάτικων οικογενειών δεσπόζουν ακόμη, σαν οχυρωμένες κορυφές. Στον τόπο με το ομηρικό τοπωνύμιο, τα επιβλητικά πυργόσπιτα, τα πέτρινα σπίτια και οι εκκλησίες, όλα στέκουν αναλλοίωτα και με μια απαράμιλλη γοητεία.

 

Σήμερα με καταλύματα όλων των τύπων, από υπερπολυτελή έως κάμπινγκ, με υπηρεσίες για μετακινήσεις, αθλητισμό και εναλλακτικές προτάσεις τουρισμού, με ελκυστικά κέντρα για φαγητό και διασκέδαση, η Καρδαμύλη είναι το κέντρο για να γνωρίσει κανείς τον ατέλειωτο ιστορικό και φυσικό πλούτο της μεσσηνιακής Μάνης. Όλα τα γύρω χωριά (Προσήλιο, Πραστείο, Λάκκος, Εξωχώρι, Σαϊδόνα, Λεύκτρο, Στούπα, Τσέρια, Χώρα Ανδρούβιστας, Μηλιά, Καστάνια κ.ά) στην ενδοχώρα ή στα παράλια κρύβουν δυναμικό αρχιτεκτονικό μανιάτικο πλούτο,  εντυπωσιακές εκκλησιές και εκκλησάκια με κεραμοπλαστικά, βρύσες, πύργους, όλα τριγυρισμένα με πλούσια βλάστηση, θαλασσινή θέα και ηρωικές ιστορίες των μανιάτικων οικογενειών.

 

Οι απέραντοι ελαιώνες, οι υπέροχες παραλίες, τα περιποιημένα πέτρινα οικήματα με τους κατάφυτους κήπους και το γραφικό λιμανάκι του χωριού είναι μερικές μόνο από τις ομορφιές του τόπου. Στον ιστορικό οικισμό, ο Πύργος του Τρουπάκη-Μούρτζινου είναι ένα οχυρό συγκρότημα που φανερώνει την οικονομική ισχύ και ευρωστία της φημισμένης οικογένειας, με πολλούς πύργους, αυλές, σκάλες, λιοτρίβι, αποθήκες, όλα σήμερα διαμορφωμένα σε ένα εντυπωσιακό Μουσείο.

 

Πεζοπορώντας ή οδηγώντας με αφετηρία την Καρδαμύλη, θα γνωρίσεις το υπέροχο φαράγγι του Βυρού, μήκους περίπου 20 χλμ., που οδηγεί προς τη Σπάρτη γεμάτο δάση μαυρόπευκου και κεφαλληνιακής ελάτης, αλλά και κέδρους, κυπαρίσσια και καρυδιές. Οι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί, όπως οι Άγιοι Θεόδωροι, η Κοίμηση της Παναγίας, ο Άγιος Σπυρίδων, υπενθυμίζουν το στέρεο παρελθόν της πίστης και είναι έξοχα δείγματα αρχιτεκτονικής. Αλλά και τα πολλά πυργόσπιτα στα γύρω χωριά και τα ερειπωμένα κάστρα όπως της Ζαρνάτας, οι τοξωτές κρήνες και τα πέτρινα γεφύρια ικανοποιούν τους περιπατητές αλλά και τους οχούμενους επισκέπτες. Στις παραλίες Ριτσά, Δελφίνια, Καλαμίτσι και Φονέα η καθαρή θάλασσα πάντα ξεκουράζει, ενώ το νησάκι Μερόπη στέκει στα ανοιχτά σαν μια μικρή αντιπροσωπευτική πινελιά της όμορφης και ιδιαίτερης μεσσηνιακής Μάνης.

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο