Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Καστάνιτσα – Το μαγευτικό στολίδι του Πάρνωνα

Η Καστάνιτσα είναι ένα όμορφο, ορεινό χωριό της Κυνουρίας, χτισμένο σε υψόμετρο 840 μ. στην καρδιά του Πάρνωνα. Εξαιτίας της εξαιρετικής του ομορφιάς, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός, θεωρείται μάλιστα από τους ομορφότερους της Πελοποννήσου και γι’ αυτό είναι γνωστή ως “το στολίδι του Πάρνωνα”.

 

Η Καστάνιτσα διακρίνεται από την ιδιαίτερη, παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, με τα κάτασπρα, πετρόκτιστα σπίτια, τις λουλουδιασμένες αυλές και τα έντονα χρώματα στα παράθυρα, που προσδίδουν στο χωριό τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Αρκετά από τα σπίτια είναι δίπατα, ενώ υπάρχουν επίσης και πυργόσπιτα, με τρία πατώματα, ηλικίας τουλάχιστον 300 ετών. Η Καστάνιτσα περιβάλλεται από πανέμορφο δάσος από έλατα και καστανιές, με πολλά χαραγμένα μονοπάτια, που προσφέρονται για βόλτες μέσα στη φύση.

Υπάρχουν επίσης μονοπάτια που ενώνουν το χωριό με άλλους όμορφους οικισμούς, όπως είναι ο Πραστός, η Σίταινα και ο Πλάτανος, ενώ από εδώ μπορείς να ξεκινήσεις για να επισκεφτείς ή/και να διαβείς τα εντυπωσιακά φαράγγια της περιοχής, όπως του Λούλουγκα, της Ζαρμπάνιτσας και της Μαζιάς. Στο χωριό αξίζει να επισκεφτείς κάποιο από τα παραδοσιακά καφενεία ή κάποια από τις ταβέρνες για τον καφέ ή το γεύμα σας. Δες επίσης από κοντά τις όμορφες εκκλησίες που κοσμούν το χωριό, την ανακαινισμένη πλατεία, αλλά και τα γραφικά, πλακόστρωτα καλντερίμια, που θα σε οδηγήσουν στις μικρές, όμορφες γωνιές του χωριού.

Η Καστάνιτσα, πανέμορφο ορεινό χωριό του Πάρνωνα, στέκει αγέρωχη επάνω σε στενόμακρο λόφο, ανάμεσα σε δύο κατάφυτες ρεματιές, περιστοιχισμένη από πυκνά, παρθένα δάση από έλατα, καστανιές και καρυδιές. Το 1967 χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός, διατηρητέος οικισμός, εξαιτίας της ιδιαίτερης φυσικής και αρχιτεκτονικής ομορφιάς της.

Η Καστάνιτσα κατάφερε ανά τους αιώνες να διατηρήσει την παραδοσιακή, τσακώνικη αρχιτεκτονική της, με τα ψηλά, πέτρινα σπίτια, τα ασβεστωμένα καλντερίμια και τις τοξωτές αυλόθυρες, οι οποίες οδηγούν σε ανθισμένες αυλές. Το λευκό χρώμα κυριαρχεί στο χωριό: παλαιότερα η Καστάνιτσα φημιζόταν για την παραγωγή της σε ασβέστη· σαράντα παραδοσιακά ασβεστοκάμινα λειτουργούσαν στο χωριό, τα οποία έψηναν το υλικό αυτό και στη συνέχεια το χρησιμοποιούσαν στις κατασκευές τους. Από αυτά, ελάχιστα σήμερα είναι ενεργά. Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες το χωριό φωτιζόταν από φανοστάτες πετρελαίου, πλεόν όμως έχει εγκατασταθεί ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο, κάποια παραδοσιακά φανάρια διατηρούνται ακόμη, δίνοντας έναν νοσταλγικό τόνο.

Το χωριό προσφέρεται για χαλάρωση και για ατελείωτες πεζοπορίες, τόσο στα γραφικά σοκάκια του, όσο και στα αμέτρητα μονοπάτια και τους δασικούς δρόμους, που ξεκινούν από το παρακείμενο δάσος του και οδηγούν σε μοναδικές φυσικές ομορφιές.

Περιπλανήσου μέσα στο χωριό, όπου οι κάτοικοι θα σε περιποιηθούν με την παροιμιώδη φιλοξενία τους. Ξεκινώντας από την πλατεία, κατευθύνσου βορειοδυτικά, όπου θα δεις το έρημο δημοτικό σχολείο του 1870 και λίγο πιο κάτω, την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, κτίσμα του 18ου αιώνα, όπου θα θαυμάσεις το περίτεχνο ξύλινο τέμπλο της, δώρο της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας προς κάποιον επιφανή ντόπιο.

Συνεχίζοντας την πορεία σου, θα φτάσεις στον βυζαντινό πύργο του Καψαμπέλη, ενώ οποιαδήποτε κατεύθυνση και να ακολουθήσεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σε βγάλει σε κάποιο ξωκλήσι, από τα πολλά και άριστα συντηρημένα που υπάρχουν στην περιοχή. Σε μικρή σχετικά απόσταση από την Καστάνιτσα βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Κοντολινάς, που υπήρξε κάποτε καθολικό μοναστηριού του 15ου αιώνα, το οποίο τελικά καταστράφηκε το 1826 από επέλαση του Ιμπραήμ. Στο προαύλιο της εκκλησίας υπάρχει βρύση που αναβλύζει δροσερό νερό που έρχεται κατευθείαν από τις πηγές του Πάρνωνα.

Η Καστάνιτσα μπορεί μεν να διατηρεί άθικτο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, είναι όμως ένα χωριό με άρτιες υποδομές, που είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του. Διαθέτει παραδοσιακούς ξενώνες, καφενεία, ταβέρνες, Πνευματικό Κέντρο με πλούσια βιβλιοθήκη, καθώς και Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο.

Σήμερα έχει περί τους 400 μόνιμους κατοίκους, που εργάζονται ακούραστα προκειμένου το χωριό τους να διατηρήσει τη ζωντάνια του και να εξακολουθήσει να εκπροσωπεί επάξια τον τίτλο που του δόθηκε ως «το μαγευτικό στολίδι του Πάρνωνα».

 

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο