Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κάστρο Γεράκι «Κατασκευάστηκε το 1209»

Χτισμένο στο λόφο όπου βρισκόταν η αρχαία Μυκηναϊκή πόλη των Γερονθρών, το Κάστρο Γερακίου κατασκευάστηκε το 1209 από το Γάλλο Βαρώνο Γκι ντε Νιβελέ προκειμένου αυτός να ελέγχει το φέουδο του. Ήταν ενδιάμεσος σταθμός για την επικοινωνία μέσω ενός συστήματος με φωτιές ανάμεσα στα κάστρα του Μυστρά και της Μονεμβασίας. Το 1262, παραδόθηκε μαζί με υπόλοιπα κάστρα της Μάνης στους Βυζαντινούς. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο η περιοχή γνώρισε και τη μεγαλύτερη άνθησή και χτίστηκαν οι περίφημες βυζαντινές εκκλησιές που το στολίζουν. Στα μετέπειτα χρόνια το Γεράκι κατακτήθηκε από Τούρκους και Ενετούς.

Το Κάστρο αποτελεί σήμερα ένα υπαίθριο Βυζαντινό μουσείο με δέκα βυζαντινές εκκλησιές που χρονολογούνται από το 12ο έως τον 15ο αι. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι ο Άγιος Γεώργιος στην κορυφή, η εκκλησιά του Αγίου Σώζοντος και του Αγίου Αθανασίου, ο σταυρεπίστεγος ναός της Αγίας Παρασκευής, ο μονόκλιτος ναός της Ζωοδόχου Πηγής και ο σταυρεπίστεγος ναός των Ταξιαρχών στη δεύτερη κορυφή του.

Γεμάτο από θρύλους και παραδόσεις το Γεράκι σήμερα, με τα στενά δρομάκια, τα πέτρινα αρχοντικά, τα χαλάσματα, τις εκκλησιές και τις θολωτές αυλόπορτες αποπνέει τον αέρα του μυστηρίου της μεσαιωνικής εποχής.

Στις νοτιότερες παρυφές του Πάρνωνα το Μεσαιωνικό Κάστρο του Γερακίου με τους θρύλους και τις παραδόσεις, το μεγαλείο των Βυζαντινών εκκλησιών και την επιβλητική παρουσία του Ταΰγετου συνθέτουν ένα φυσικό κι αρχιτεκτονικό παράδεισο. Το Κάστρο είναι κτισμένο σε λόφο μόλις 2 χλμ ανατολικά του χωριού. Ψηλά στο λόφο βρίσκεται η Ακρόπολη της αρχαίας Μυκηναϊκής πόλης των Γερονθρών.

Για την προέλευση του ονόματος του Γερακίου υπάρχουν τρεις εκδοχές: Η πρώτη σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση ταυτίζεται με το γνωστό πουλί γεράκι που πετά και διαφεντεύει τους ουρανούς. Η δεύτερη ως παράφραση από την αρχαία του επωνυμία Γερόνθραι > Γεράκι. Η τρίτη και νεότερη βασίζεται σε μελέτες που συσχετίζουν την περιοχή και την έντονη χριστιανικότητα της με την πόλη της Ιεριχούς, ως παράφραση: Ιεριχώς > Ιεράκιον > Γεράκι.

Το Κάστρο χτίστηκε το 1209 από το Γάλλο Βαρώνο Γκι ντε Νιβελέ, όταν μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204 η Πελοπόννησος κατακτήθηκε και διαιρέθηκε σε 12 μεγάλες τοπαρχίες. Ήταν ακανόνιστου σχήματος με πύργους-εξώστες και δεξαμενές νερού και χρησίμευε σαν ενδιάμεσος σταθμός για την επικοινωνία μέσω ενός συστήματος με φωτιές ανάμεσα στα κάστρα του Μυστρά και της Μονεμβασίας, που προειδοποιούσε για τον κίνδυνο εισβολέων στην περιοχή. Το 1262, μαζί με αυτά της Μονεμβασιάς, του Μιστρά και της Μάνης, το κάστρο παραδόθηκε στους Βυζαντινούς, για την απελευθέρωση του Γουλιέλμου Βιλλεαρδουίνου και των άλλων ιπποτών που αιχμαλωτίσθηκαν από τους Βυζαντινούς στη μάχη της Πελαγονίας το 1259. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο το κάστρο έφτασε στο απόγειο της ακμής του και χτίστηκαν οι περίφημες βυζαντινές εκκλησιές που το στολίζουν. Το 1460 το Γεράκι περιήλθε στα χέρια των Τούρκων και το 1463 καταλήφθηκε από του Βενετούς που το κράτησαν μέχρι το 1568, οπότε ανακαταλήφθηκε από τους Τούρκους.

Με δέκα διάσπαρτες πέτρινες εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 11ο έως τον 15ο αι. το Κάστρο Γερακίου αποτελεί ένα υπαίθριο Βυζαντινό μουσείο. Στο υψηλότερο σημείο του, βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Γεωργίου (11ος αι.) με χαρακτηριστικά φράγκικα στοιχεία. Μοναδική τόσο η απεικόνιση της Παναγίας ως αριστεροκρατούσας στο τέμπλο, όσο και το μαρμάρινο προσκυνητάρι του Αγίου Γεωργίου με τα εραλδικά ιπποτικά σύμβολα. Από τις πιο αξιόλογες, η σταυρεπίστεγη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, με τοιχογραφίες του 13ου αι. σε τρία στρώματα και αυτή του Άγιου Σώζοντος. Εκπληκτικές οι τοιχογραφίες (1431) του Ναού της Ζωοδόχου Πηγής με τη ευρεία χρήση λευκού χρώματος. Ξεχωρίζουν επίσης τα Άγια Θεοφάνια, ο Προφήτης Ηλίας και ο Άγιος Δημήτριος. Στη δεύτερη κορυφή του λόφου, συναντάμε τους Άγιους Ταξιάρχες με τη σπάνια τοιχογραφία της άλωσης της Ιεριχούς από τον Ιησού του Ναυή. Εντυπωσιακός και ο Άγιος Αθανάσιος στο τέλος του οικισμού προς το Κάστρο, ενώ είκοσι ακόμη βυζαντινές εκκλησιές βρίσκονται διάσπαρτες στην περιοχή έξω από το κάστρο.

Το Γεράκι σήμερα, έχει περίπου 1.400 κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στα στενά δρομάκια του οικισμού με τα πέτρινα αρχοντικά, τα χαλάσματα, τις εκκλησιές και τις θολωτές αυλόπορτες αφουγκράζεσαι τους θρύλους και τις πλούσιες παραδόσεις του τόπου.

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο