Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κάστρο της Ανδρούσας: πολυτάραχη ιστορία γραμμένη στα τείχη του

Το κάστρο της Ανδρούσας οικοδομήθηκε κατόπιν εντολής του πρίγκηπα Γουλιέλμου Βιλλεαρδουίνου, της ονομαστής οικογένειας Φράγκων ευγενών που κυριαρχούσαν στην ευρύτερη περιοχή από τα μέσα του 13ου αιώνα.

Το πολυτάραχο παρελθόν του έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να σώζεται σε υποτυπώδη κατάσταση. Γύρω στο 1381 περνάει στα χέρια των Ναβαρέζων και γίνεται η πρωτεύουσα του πριγκηπάτου του Μοριά. Έπειτα περνάει στον πρίγκηπα Κεντυρίωνα Ζαχαρία και το 1432 γίνεται ιδιοκτησία των Παλαιολόγων. Αργότερα κυριεύεται από τον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή και μέχρι την Ελληνική Επανάσταση αλλάζει διαρκώς χέρια, υπαγόμενο μία στους Τούρκους, μία στους Ενετούς.

 

Πρόκειται για τραπεζοειδές κάστρο, με τέσσερις πύργους διαφόρων σχημάτων που στέκονται στα τέσσερα άκρα του. Πιο πέρα στέκεται ταλαιπωρημένος ο ακρόπυργος. Παρά την εικόνα της εγκατάλειψης που αποπνέει το όλο οικοδόμημα, κατά την Ενετοκρατία το κάστρο της Ανδρούσας ήταν από τα πιο σημαντικά της περιοχής, σημαντικότερο ακόμη κι από αυτό της Καλαμάτας.

Το κάστρο της Ανδρούσας στέκει επάνω σε λόφο, πλησίον του ομώνυμου χωριού του Νομού Μεσσηνίας. Χτίστηκε περί το 1250 μ.Χ. υπό την επίβλεψη του Φράγκου πρίγκηπα Γουλιέλμου Βιλλεαρδουίνου, όταν αυτός ανέλαβε την ηγεμονία του Aχαϊκού Πριγκηπάτου, με σκοπό να φρουρείται το δυτικό μέρος της μεσσηνιακής πεδιάδας. Με πρωτοβουλία του Γουλιέλμου είχαν χτιστεί κι άλλα σημαντικά κάστρα της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο πρίγκηπας κατάφερε να το χτίσει με τα χρήματα που εισέπραξε πουλώντας τα κτήματα των Βυζαντινών τσιφλικάδων, χρησιμοποιώντας ως εργάτες κατοίκους από την Ανδρούσα και από τα γύρω χωριά.

Κατά τον 14ο και 15ο αιώνα το κάστρο αναδείχθηκε σε διοικητικό κέντρο του Πριγκηπάτου, ενδεικτικό του σπουδαίου του ρόλου. Την περίοδο της Ενετοκρατίας αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα κάστρα της Πελοποννήσου, σημαντικότερο ακόμη και από αυτό της Καλαμάτας. Παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να αποφύγει την κοινή μοίρα των περισσότερων κάστρων της περιόδου εκείνης, τα οποία άλλαζαν συνεχώς χέρια σε διάστημα λίγων αιώνων, μέχρι που σταδιακά αφήνονταν στην εγκατάλειψη. Το εν λόγω κάστρο άλλαξε πολλούς κατόχους, μέχρι που κατέληξε να γίνει «μήλο της έριδος» μεταξύ Τούρκων και Βενετών, οι οποίοι το διεκδικούσαν έντονα μέχρι την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.

 

Το κάστρο έχει σχήμα τραπέζιο και περιβάλλεται από τέσσερις πύργους διαφόρων σχημάτων. Η τεχνοτροπία του ενός από αυτούς, του πολυγωνικού, δείχνει ότι πιθανότατα αποτελεί δημιούργημα βυζαντινό ή τούρκικο. Παραπέρα, σε ένα κατάφυτο χωράφι, στέκει ο ακρόπυργος, ο οποίος διατηρεί έντονα επάνω του τα σημάδια του ανήλεου χρόνου.

 

Το κάστρο της Ανδρούσας, μολονότι ήταν από τα σημαντικότερα της περιοχής, δεν ανήκει στα πιο καλοδιατηρημένα. Για το λόγο αυτό, η απόφαση της αναστήλωσης διαφόρων μερών του ήταν μια ευχάριστη είδηση. Το έργο αυτό, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, περιλαμβάνει κυρίως την αναστήλωση των τειχών του κάστρου στο βόρειο, νότιο και ανατολικό τμήμα του, ενώ προβλέπει επίσης αποκατάσταση του νοτιοανατολικού, βορειοανατολικού και βόρειου πύργου. Οι εργασίες αυτές θα συνοδευτούν από λεπτομερή καταγραφή και φωτογράφηση όλων των διαδικασιών, με σκοπό να ερευνηθούν περαιτέρω όλα τα στοιχεία που θα προκύψουν.

Η παραπάνω προσπάθεια θα συμβάλει σημαντικά στην «αναβίωση» του κάστρου αλλά και της υπόλοιπης περιοχής, η οποία έχει να αναδείξει πλούσια ιστορικά στοιχεία και πλήθος από φυσικές ομορφιές.

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο