Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κάστρο της Αρκαδιάς – Κυπαρισσία: μαγευτική θέα στην ιστορία

Το κάστρο της Αρκαδιάς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που θα συναντήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας, η οποία από τον 10ο αιώνα ονομάζεται Αρκαδιά. Η δημιουργία του τοποθετείται στα τέλη του 12ου αιώνα με αρχές του 13ου, και το χτίσιμό του μαρτυρεί ότι είναι δημιούργημα των Φράγκων.

Το κάστρο ονομάζεται και «Κάστρο των Γιγάντων»∙ κατά μία μυθολογική εκδοχή η Κυπαρισσία δημιουργήθηκε από τους Γίγαντες, ενώ το μέγεθος των ογκολίθων από τους οποίους χτίστηκε το κάστρο θεωρείται ένδειξη ότι δεν ήταν κτίσμα απλών ανθρώπων.

Κατά τους βυζαντινούς χρόνους περιέρχεται στα χέρια των Παλαιολόγων. Το 1460 καταλαμβάνεται από τους Τούρκους, οι οποίοι συμπληρώνουν την οχύρωση των Φράγκων. Την περίοδο 1685 – 1715 το κάστρο είναι στην κυριαρχία των Ενετών και η οχύρωσή του εμπλουτίζεται κι άλλο. Οι περιπέτειές του τελειώνουν το 1830 περίπου, που πλέον περνάει σε χέρια ελληνικά. Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, λόγω της μαγευτικής θέας που προσφέρει προς όλη τη γύρω περιοχή.

Το κάστρο της Αρκαδιάς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα όχι μόνο της Κυπαρισσίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της. Χτισμένο σε στρατηγική θέση, στην κορυφή λόφου που εποπτεύει όλη την περιοχή, δίκαια χαρακτηρίστηκε το «μπαλκόνι της Κυπαρισσίας»: από εδώ όλες οι ομορφιές του ευλογημένου αυτού τόπου είναι ορατές. Το όνομα του κάστρου οφείλεται στο νέο όνομα που πήρε η Κυπαρισσία κατά τον 10ο-11ο αιώνα: αρκετοί Αρκάδες είχαν καταφύγει εδώ, λόγω των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης στη δική τους πατρίδα. Για να νιώθουν λοιπόν λίγο πιο κοντά στην πατρίδα τους, ονόμασαν τη νέα περιοχή όπου εγκαταστάθηκαν Αρκαδιά.

Το κάστρο της Αρκαδιάς φαίνεται ότι χτίστηκε κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους. Με βάση τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, πρέπει να ήταν κατασκευή Φράγκων, καθώς παρόμοια κτίσματα απαντώνται μόνο μετά το 1205. Οι Φράγκοι είχαν χτίσει πολλά ακόμα κάστρα στην περιοχή της Πελοποννήσου, προκειμένου να εδραιώσουν εκεί την κυριαρχία τους. Τα περισσότερα από αυτά έγιναν το επίκεντρο διαμαχών μεταξύ επίδοξων κατακτητών, με αποτέλεσμα να έχουν αλλάξει πάρα πολλές φορές ιδιοκτήτες. Το κάστρο της Αρκαδιάς δεν αποτέλεσε εξαίρεση: μεταξύ 13ου και 15ου αιώνα βρισκόταν στα χέρια των Φράγκων, προτού γίνει βυζαντινή ιδιοκτησία. Επί Βυζαντινών το κάστρο ανακαινίστηκε, ενώ στις τέσσερις γωνίες του χτίστηκαν προπύργια· ένα από αυτά στέκει μέχρι σήμερα και είναι γνωστό ως «Πύργος του Ιουστινιανού». Το 1460 περασε στα χέρια των Τούρκων, μαζί με όλη την περιοχή. Το κάστρο παρέμεινε τουρκικό έως το 1685, δίχως σημαντικές αλλαγές στη μορφή του, πέρα από κάποιες συμπληρωματικές οχυρωματικές εργασίες. Τη χρονιά εκείνη οι Τούρκοι δέχθηκαν επίθεση από τους Ενετούς, οι οποίοι κατέλαβαν το κάστρο και το κράτησαν ως το 1715. Στη διάρκεια της κυριαρχίας τους επισκευάστηκαν τα τμήματα  που είχαν καταστραφεί από τους Τούρκους. Το 1830, μετά τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, το κάστρο πέρασε στα χέρια των Ελλήνων.

Το κάστρο είναι επίσης γνωστό ως «κάστρο των Γιγάντων»: σύμφωνα με τη μυθολογία, η Κυπαρισσία και η ακρόπολή της χτίστηκαν από τους τρομερούς Γίγαντες και, όπως φαίνεται, το κάστρο της επίσης, καθώς οι πέτρες με τις οποίες έχει χτιστεί θεωρούνται τόσο μεγάλες, που μόνο ένας Γίγαντας θα μπορούσε να τις μεταφέρει. Σήμερα ο χώρος του κάστρου δεν έχει μείνει αναξιοποίητος. Από το 1970 λειτουργεί υπαίθριο θεατράκι, το οποίο φιλοξενεί ενδιαφέρουσες παραστάσεις και εκδηλώσεις, ενώ υπάρχει επίσης αναψυκτήριο.

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο