Skip to content Skip to footer

Λιμνοθάλασσα Πύλου (Διβάρι): παραδείσια μοναδικότητα

Λιμνοθάλασσα Πύλου (Διβάρι): παραδείσια μοναδικότητα

Λιμνοθάλασσα Πύλου (Διβάρι): παραδείσια μοναδικότητα

Η επίσκεψη στη Λιμνοθάλασσα Πύλου είναι μια μοναδική εμπειρία. Ο υδροβιότοπος ανάμεσα στον οικισμό Γιάλοβα και τον όρμο της Bοϊδοκοιλιάς, χαρακτηρισμένος και ως αρχαιολογικός χώρος, έχει έκταση 6.000 στρέμματα και είναι γνωστός ως Διβάρι (από τη λατινική λέξη vivarium, που σημαίνει «ιχθυοτροφείο»). Το μεγαλύτερο βάθος του δεν ξεπερνά τα 4 μ.

 

Η λιμνοθάλασσα αυτή είναι ο νοτιότερος μεταναστευτικός σταθμός των αποδημητικών πουλιών των Bαλκανίων από και προς την Aφρική. Στον υδροβιότοπο αυτό βρίσκουν καταφύγιο 254 είδη πουλιών όπως ερωδιοί, κορμοράνοι, κιρκινέζια, αιγαιόγλαροι, φλαμίνγκο, ψαραετοί, βασιλαετοί και άλλα παρυδάτια πτηνά. Eδώ όμως φιλοξενείται και το σπανιότατο, υπό εξαφάνιση είδος σε όλη την Eυρώπη, του αφρικανικού χαμαιλέοντα. Εκτός από τα κουνάβια, τις αλεπούδες και τις νυφίτσες που αναζητούν τα αυγά του, το ερπετό κυρίως κινδυνεύει από την έντονη ανθρώπινη παρουσία, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες με τον μεγάλο αριθμό των παραθεριστών. O σταθμός παρατήρησης της Oρνιθολογικής Eταιρείας δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ενημερωθούν και να παρατηρήσουν τη ρηχή υφάλμυρη αυτή λίμνη, που έχει χαρακτηριστεί περιοχή Natura 2000, περιηγούμενοι στα μονοπάτια που περιγράφουν τα διαφορετικά οικοσυστήματα της Γιάλοβας.

Η επίσκεψη στη Λιμνοθάλασσα Πύλου είναι μια μοναδική εμπειρία. Ο υδροβιότοπος ανάμεσα στον οικισμό Γιάλοβα και τον όρμο της Bοϊδοκοιλιάς, χαρακτηρισμένος και ως αρχαιολογικός χώρος, 6.000 στρεμμάτων, είναι γνωστός ως Διβάρι (από τη λατινική λέξη vivarium, που σημαίνει «ιχθυοτροφείο»). Το μεγαλύτερο βάθος του δεν ξεπερνά τα 4 μ.

Ο υδροβιότοπος μπορεί να χωριστεί σε υφάλμυρες λιμνοθάλασσες και έλη γλυκού νερού. Πίσω από αυτά υπάρχει μια ενδιάμεση ζώνη καλλιεργήσιμης γης και μακκίας. Οι κύριες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι το ψάρεμα, η κτηνοτροφία και η γεωργία, ο τουρισμός και το κυνήγι.

Η λιμνοθάλασσα αυτή είναι ο νοτιότερος μεταναστευτικός σταθμός των αποδημητικών πουλιών των Bαλκανίων από και προς την Aφρική. Το φθινόπωρο τα πουλιά σταματούν εδώ, στον νοτιότερο ευρωπαϊκό υγρότοπο, πριν πετάξουν πάνω από τη Μεσόγειο και τη Σαχάρα, ένα ταξίδι 3.000 χλμ. Την άνοιξη ακολουθούν την ίδια διαδρομή με αντίστροφη φορά, εγκαταλείποντας τις περιοχές διαχείμασής τους στην Κεντρική Αφρική και μεταναστεύοντας προς την Ευρώπη για να αναπαραχθούν.

Τα μεγάλα πουλιά, όπως ερωδιοί, κίρκοι και τουρλίδες, φθάνουν στη λιμνοθάλασσα κατά κύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και παραμένουν μόνο για λίγες ώρες για να ξεκουραστούν. Πριν το σούρουπο φεύγουν ξανά όλα μαζί. Τα μικρότερα πουλιά, όπως τα χαραδριόμορφα, συνήθως φθάνουν νύχτα, παραμένουν αρκετές ώρες στον υγρότοπο για να τραφούν και ξαναφεύγουν συνήθως τις πρώτες βραδινές ώρες.

See More

X
Μετάβαση στο περιεχόμενο