Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Οι «πολύχρυσες» Μυκήνες του Ομήρου βρίσκονται ανάμεσα σε δύο κωνικούς λόφους. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκαν από τον Περσέα και η δυναστεία του κράτησε τρεις γενιές. Έπειτα κυριάρχησαν οι Ατρείδες, στην διάρκεια της ηγεσίας των οποίων κατασκευάστηκαν και τα περισσότερα μνημεία. Τον 12ο αι. π.Χ. άρχισαν να παρακμάζουν. Ακολούθησε η κατάληψη αρχικά από τους Δωριείς και στη συνέχεια από τους Αργείους (468π.Χ.). Το 2ο αι. μ.Χ. οι Μυκήνες ήταν πια ερειπωμένες.

Εδώ θα θαυμάσεις την «Πύλη των Λεόντων», τα «κυκλώπεια τείχη», το «παλάτι των Ατρειδών», τους Ταφικούς Κύκλους Α’ και Β’, τον περίφημο «Θησαυρό του Ατρέα», τον «τάφο της Κλυταιμνήστρας» και πολλά άλλα κατασκευαστικά έργα, που θα σε ταξιδέψουν σε μυθικές κι ένδοξες εποχές.

 

 

10 χλμ. έξω απ’ το Άργος, στο δρόμο προς Κόρινθο από την παλαιά εθνική οδό, φωλιασμένη σε ένα βραχώδες ύψωμα ανάμεσα σε δύο ψηλούς κωνικούς λόφους, τον Προφήτη Ηλία και τη Σάρα, σε θέση στρατηγικής σημασίας, δεσπόζει η «ευρυάγυια και πολύχρυση» Ακρόπολη των Μυκηνών.

Οι Μυκήνες, σύμφωνα με τη μυθολογία, ιδρύθηκαν από τον Περσέα, γιο του Δία και της Δανάης. Η δυναστεία των Περσειδών συνεχίστηκε με τον Ηλεκτρύονα, το Σθένελο, γιο του Περσέα κι έπειτα τον Ευρυσθέα, που σκοτώθηκε σε εκστρατεία. Έπειτα ο τόπος καταλήφθηκε από τους απογόνους του Πέλοπα, Ατρέα και Θυέστη. Ο γιος του Ατρέα, ο Αγαμέμνονας ένωσε κάτω από το ξίφος του όλους τους Έλληνες που κατάκτησαν την Τροία κι έκανε τις Μυκήνες γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τη δόξα και τα πάθη της γενιάς του εμπνεύστηκαν οι τραγικοί ποιητές. Το μεγαλείο των Μυκηνών κράτησε ως το 1100 π.Χ., οπότε κατέλαβαν την Πελοπόννησο οι Δωριείς. Στους επόμενους αιώνες η καταστροφή συνεχίστηκε και το 468 π.Χ. οι Αργείοι κατέλαβαν την ακρόπολη. Το 150 μ.Χ. οι Μυκήνες πιθανώς ερημώθηκαν.

Για αιώνες πολλούς η ένδοξη αυτή γη κατοικούσε μόνο στη φαντασία των εραστών της ποίησης. Όμως το 1876 ο Ερρίκος Σλήμαν με «πυξίδα» του τα έπη του Ομήρου πάτησε αυτά τα ιστορικά χώματα και έφερε στο φως τα παλάτια των Ατρειδών και το λαμπρό μυκηναϊκό πολιτισμό, που δέσποζε στον ελλαδικό χώρο την περίοδο 1600-1100 π.Χ.. Τα περισσότερα μνημεία που ανακαλύφθηκαν ανήκουν στην εποχή ακμής του χώρου, την Ύστερη Εποχή του Χαλκού μεταξύ 1350-1200 π.Χ.. Ο τόπος όμως πρωτοκατοικήθηκε τη Μεσολιθική εποχή.

Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος φιλοξενεί σειρά εντυπωσιακών κατασκευών που προκαλούν δέος με το μέγεθος και την κομψότητά τους. Ακολούθησε τα βήματα των Ατρειδών για να θαυμάσεις την «Πύλη των Λεόντων» με το τεράστιο ανάγλυφο του υπέρθυρου που δείχνει δύο όρθια λιοντάρια αντιμέτωπα να πατούν σε αμφίκοιλους βωμούς και να τα χωρίζει ένας μινωικός κίονας και γύρω από αυτήν τα επιβλητικά «κυκλώπεια τείχη». Στον κυρίως χώρο δεσπόζουν η καλοδιατηρημένη βασιλική αυλή, το κυρίως ανάκτορο (το «παλάτι των Ατρειδών») και μια σειρά από κτιριακές εγκαταστάσεις που θεωρούνται αρχοντικές οικίες. Τα αρχαιολογικά ευρήματα σε αυτούς τους χώρους αποδεικνύουν τη στενή σχέση της Μινωικής και της Μυκηναϊκής τέχνης, καθώς βρέθηκαν πλήθος τοιχογραφιών και ψηφιδωτών διακόσμων, που ανήκουν σε προγενέστερη κρητομινωϊκή τεχνοτροπία.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα ευρήματα του Ταφικού Κύκλου Α’ και λίγο πιο πέρα, έξω από τα τείχη, δυτικά της Πύλης των Λεόντων, ο Ταφικός Κύκλος Β’ με τους 24 συνολικά τάφους, εκ των οποίων οι 14 είναι βασιλικοί. Δεσπόζουσα θέση έχει και η Υπόγεια δεξαμενή αλλά και η Βόρεια Πύλη. Διάσπαρτα στο γύρω χώρο και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο επιβλητικός «Θησαυρός του Ατρέα» που μέσα σε αυτόν βρέθηκαν χρυσά αντικείμενα και η φημισμένη «μάσκα του Ατρέα», χρυσό εκμαγείο ανδρικού προσώπου. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο αυστηρός και απέριττος «τάφος της Κλυταιμνήστρας» καθώς και ο τάφος του Αιγίσθου.

Όλα αυτά και μια πληθώρα άλλων κατασκευαστικών έργων ολοκληρώνουν την περιδιάβαση στον τόπο που κάποτε, κατά τον Όμηρο πάτησαν οι «κάλλιστοι των ανδρών».

 

Πληροφορίες

Τηλέφωνο: 27510 76585

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Χειμερινό ωράριο: 08:00-15:00

Θερινό ωράριο: 08:00-19:00

Εισιτήριο: Ολόκληρο 8 ευρώ, Μειωμένο 4 ευρώ

Το εισιτήριο είναι ενιαίο για όλο τον αρχαιολογικό χώρο (Ακρόπολη, Μουσείο, Θησαυρός Ατρέα)

 

 

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο