Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ναύπλιο: Τίποτα λιγότερο από πρώτη πρωτεύουσα!

Περπατώντας στα γραφικά δρομάκια της παλιάς πόλης του Ναυπλίου, κάτω από τη σκιά της Ακροναυπλίας, θα δεις να ξεδιπλώνεται μπροστά σου ολόκληρη η σύγχρονη ιστορία της χώρας σαν ένα μεγάλο, πολύχρωμο ψηφιδωτό. Ιππότες, βαρόνοι, πριγκιποπούλες, ποιητές και οπλαρχηγοί του ΄21 σε συντροφεύουν σε κάθε σου βήμα στην Πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Νεοκλασικά κτίρια, κρήνες, πλατείες, «λαβωμένες» εκκλησίες, τζαμιά, ιστορικά δέντρα και μουσεία με αμύθητους θησαυρούς σε περιμένουν κάθε εποχή του χρόνου σε ένα ιστορικό και νοσταλγικό ταξίδι στη γνώση.

 

Η παλιά πόλη του Ναυπλίου, αποτελεί μια πόλη-μουσείο και μια από τις ομορφότερες και ερωτικότερες της Ελλάδος. Η πολυμορφία, η ιστορία και τα πολλά νεοκλασικά αρχοντικά της συνέτειναν στο να ανακηρυχθεί προστατευόμενη πόλη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Εκτείνεται βόρεια του κάστρου της Ακροναυπλίας, από την Πύλη της Ξηράς μέχρι τον Προμαχώνα «Πέντε Αδέλφια».

Μέσα στα γραφικά δρομάκια της θα σου αποκαλυφθούν κομμάτι-κομμάτι οι «θησαυροί» της με τις βουκαμβίλιες και τα υπόλοιπα λουλούδια να δίνουν χρώμα και άρωμα στο ιστορικό και νοσταλγικό ταξίδι σου.

Αν επιθυμείς νοσταλγικές ανέσεις, τότε πάρε το τρενάκι από το λιμάνι και απόλαυσε τη διαδρομή. Αν πάλι προτιμάς τη βόλτα στα καλντερίμια, μια καλή αφετηρία είναι η αναστηλωμένη «Πύλη της Ξηράς», στη σκιά του Παλαμηδιού, συνομήλικη σχεδόν με το επιβλητικό κάστρο. Η τοξοτή αυτή πύλη με το ολόγλυφο λιοντάρι στην κορυφή της κατασκευάστηκε το 1708 κι αποτελούσε τη μόνη είσοδο της κάτω πόλης από τη στεριά. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το πάρκο του Κολοκοτρώνη, στο κέντρο του οποίου δεσπόζει το άγαλμα του «Καβαλάρη Γέρου του Μωριά», πλαισιωμένο από τέσσερα κανόνια, έργο του Λάζαρου Σώχου. Απέναντι θα δεις το περίοπτο Δικαστικό Μέγαρο με τις προτομές των ηρωικών δικαστών Τερτσέτη και Πολυζωίδη να κοσμούν την είσοδο του μεγάρου. Απέναντί του το μέγαρο Άρμανσπεργκ και πιο κάτω η οικία του Αντιβασιλέα Μάουερ θα σου θυμίζουν την εποχή της αντιβασιλείας, το πέρασμα των Βαυαρών και του νεαρού Όθωνα από την πόλη.

Λίγα μέτρα πιο κάτω η πλατεία «Καποδίστρια» όπου στέκει κραταιός ο ανδριάντας του πρώτου Κυβερνήτη κι αντίκρυ η ιστορική πλατεία των «Τριών Ναυάρχων», όπου τελέστηκαν τα επινίκια της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου προς τιμήν των τριών Προστάτιδων Δυνάμεων. Εδώ δεσπόζουν ιστορικά κτίρια, το «Πρώτο Γυμνάσιο» και σημερινό Δημαρχείο της πόλης και το πρώτο φαρμακείο του Βονιφάτιου Βοναφίν, όπου η παράδοση θέλει να ταριχεύτηκε το νεκρό σώμα του Καποδίστρια. Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται το ταφικό μνημείο με τα οστά του Δ. Υψηλάντη και λίγο πιο κάτω, εκεί που αρχίζει ο «Μεγάλος Δρόμος» στέκεται ο ανδριάντας του πρώτου βασιλιά της Ελλάδος, Όθωνα.

Περπατώντας στο «Μεγάλο Δρόμο» που είναι γεμάτος με παραδοσιακά καταστήματα, φτάνεις στην ιστορική και πλακόστρωτη «Πλατεία Συντάγματος», μία από τις διασημότερες πλατείες της Ευρώπης. Εκεί ,στην «πιάτσα ιτάλια» θα συναντήσεις κτίρια άμεσα συνυφασμένα με την ιστορία της πόλης. Δύο τζαμιά, το «Τριανόν» και το «Βουλευτικό», θα σου θυμίζουν την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στο τέρμα της πλατείας ορθώνεται επιβλητική η βενετσιάνικη οπλοθήκη, σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μπροστά του ο γηραιός πλάτανος μοιάζει να κρύβει ακόμα στα θεόρατα κλαδιά του τα σχέδια των ντόπιων οπλαρχηγών, που οργάνωναν στη σκιά του τον Απελευθερωτικό Αγώνα. Λίγο πιο δίπλα, το νεοκλασικό σήμερα κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, οικία κάποτε της Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου. Εδώ, στα 1862 οργανώθηκε η Ναυπλιακή Επανάσταση. Λίγα βήματα πάνω από την πλατεία, μια πανέμορφη μαρμάρινη κρήνη υπενθυμίζει πως εκεί, στο «νυφοπάζαρο», η προμήθεια του νερού γινόταν αφορμή για να πλεχτούν ειδύλλια και να σχεδιαστούν οι γάμοι της εποχής.

Τριγυρνώντας στα γραφικά καλντερίμια γύρω από την πλατεία, νιώθεις πως ζεις σε άλλες, ρομαντικές  εποχές. Διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά σε χαιρετούν και σε μαγεύουν με το επιβλητικό τους ανάστημα και τα ολάνθιστα μπαλκόνια τους.  Εκεί, μέσα στα στενά, «λαβωμένες» εκκλησίες αποτυπώνουν θλιβερά γεγονότα για την πόλη. Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου με τον πορφυρό θρόνο του Όθωνα, όπου τελέστηκαν κηδείες σημαντικών προσωπικοτήτων. Θρυλικός και ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό στη ζωή του Καποδίστρια. Δίπλα, στη μικρή πλατεία, η χάλκινη προτομή του Έλληνα λογοτέχνη Άγγελου Τερζάκη μας θυμίζει τα γλαφυρά λόγια του Ναυπλιώτη ακαδημαϊκού για τη γενέτειρά του. Λίγο πιο πάνω η Καθολική εκκλησία της Μεταμορφώσεως, γνωστή και ως «Φραγκοκλησσιά», που φέρει αντίγραφο της Αγίας Οικογένειας του αναγεννησιακού ζωγράφου Ραφαέλο. Σημαντικότατη και η  εκκλησία της Αγίας Σοφίας (14ος αι.) στον Ψαρομαχαλά, στην οποία πρώτη φορά δόθηκε επισήμως από τους Οθωμανούς άδεια, να τελεστεί Θεία Λειτουργία. Πανέμορφος και ο βυζαντινού ρυθμού ναός «Γενέσιον της Θεοτόκου» (15ος αι.), που βρίσκεται πίσω από την Πλατεία Συντάγματος. Ακριβώς δίπλα μια μακραίωνη ελιά θυμίζει το μαρτυρικό θάνατο που βρήκε εκεί ο πολιούχος της πόλης Άγιος Αναστάσιος.

Βαδίζοντας προς το λιμάνι θα δεις την πλατεία Φιλελλήνων, γύρω από την οποία βρίσκεται το παλιό Δημαρχείο της πόλης και το νεοκλασικό κτίριο του Τελωνείου. Σε κοντινή απόσταση, στη Λεωφόρο Αμαλίας το βλέμμα ξεστρατίζει για να σταθεί στο πέτρινο κτίριο του Πολεμικού Μουσείου, που στέγασε αρχικά την Πρώτη Σχολή Ευελπίδων. Πιο πάνω, η Δημοτική Βιβλιοθήκη «Παλαμήδης», ένα πανέμορφο νεοκλασικό τριώροφο κτίριο, που φιλοξενεί έργα σπουδαίων Ελλήνων λογοτεχνών και σύγχρονων ζωγράφων. Σημαντικό και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, θεματοφύλακας της παράδοσης, με χιλιάδες σπάνια εκθέματα δίνει λαϊκό χαρακτήρα στον τόπο.

Οι ομορφιές του Ναυπλίου είναι ανεξάντλητες. Όπως αναρίθμητα είναι τα σημεία όπου μπορείς να ξεκουραστείς, απολαμβάνοντας καφέ στη χόβολη, πεντανόστιμες σπεσιαλιτέ ή φρέσκο ψάρι.

 

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο