Skip to content Skip to footer

Παλαμήδι: Φρουρός της ιστορίας

Παλαμήδι: Φρουρός της ιστορίας

Το φρούριο του Παλαμηδίου βρίσκεται ανατολικά της πόλης του Ναυπλίου σε λόφο ύψους 216 μέτρων. Πήρε το όνομά του από τον τοπικό ήρωα Παλαμήδη, γιο του Ναυπλίου. Χτίστηκε και οχυρώθηκε κατά τη Β’ περίοδο της Ενετοκρατίας (1686-1715), σε σχέδια των Ζιάξιχ και Λασάλ. Αποτελεί τυπικό φρούριο μπαρόκ και απαρτίζεται από 8 αυτοτελείς προμαχώνες.

Το 1715 κυριεύεται από τους Τούρκους. Όμως τον Νοέμβριο του 1822 το κάστρο πέρασε στα χέρια των Ελλήνων. Μετά την Επανάσταση του ‘21 και μέχρι το 1925 περίπου, στο εσωτερικό του κτιρίου λειτούργησαν φυλακές. Σε αυτές φυλακίστηκε και ο Θ. Κολοκοτρώνης. Μέσα στο φρούριο, πέραν του κελιού του Κολοκοτρώνη θα δεις το ναό του Αγίου Ανδρέα αλλά και το ανάγλυφο λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, έμβλημα της Βενετίας. Η πρόσβαση γίνεται οδικώς αλλά και από τα περίφημα 999 σκαλοπάτια του.

 

« Όλα τα κάστρα κι αν χαθούν και όλα κι αν ρημάξουν

το Παλαμήδι τ’ όμορφο θεός να το φυλάει»

Στην ανατολική πλευρά της πόλης του Ναυπλίου και σε απόσταση 2,5 χλμ. από το κέντρο της ορθώνεται περήφανο στον ομώνυμο λόφο ύψους 216 μέτρων το κάστρο του Παλαμηδίου. Η ονομασία του προέρχεται από τον μυθικό τοπικό ήρωα του Τρωικού πολέμου, Παλαμήδη, γιο του Ναυπλίου.

Φρουρός ολόκληρης της νεώτερης ιστορίας, το Παλαμήδι ξεχωρίζει για τη βενετσιάνικη οχυρωματική αρχιτεκτονική του, που ακολουθεί τη φυσική γραμμή του λόφου, ώστε να «δένει» αρμονικά πάνω του. Αποτελεί τυπικό φρούριο Μπαρόκ σε σχέδια των μηχανικών Ζιάξιχ και Λασάλ. με 8 αυτοτελείς προμαχώνες, σε τρία επίπεδα. Ο καθένας από μόνος του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άμυνα ή επίθεση. Ο κεντρικότερος προμαχώνας ήταν του Αγίου Ανδρέα, που, λόγω της θέσης του, χρησιμοποιήθηκε ως Φρουραρχείο. Οι υπόλοιποι είναι γνωστοί με ονόματα αρχαίων Ελλήνων πολεμιστών: «Μιλτιάδης», «Λεωνίδας», «Επαμεινώνδας», «Αχιλλέας». «Φωκίων» και ο προμαχώνας «Ρομπέρ» προς τιμήν Γάλλου φιλέλληνα.

Το κάστρο του Παλαμηδίου χτίστηκε το 1687 από τους Ενετούς, ύστερα από κατάληψη του λόφου μετά από μάχη με τους Οθωμανούς. Τα οχυρωματικά έργα άρχισε ο Μοροζίνης, τα συνέχισαν οι Κόρνερ και Γκριμάνι και ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια της Β΄ Ενετικής κυριαρχίας από τον βενετσιάνο Γενικό Προβλεπτή του Στόλου, Αυγουστίνο Σαγρέδο (1711-1714).

Το 1715 το φρούριο καταλήφθηκε από τους Τούρκους και παρέμεινε στα χέρια τους ως το 1822. Όμως η νύχτα της 29ης Νοεμβρίου 1822 σημάδεψε τη Νεότερη ιστορία της πόλης. Ο Στάικος Σταϊκόπουλος και μια ομάδα Ελλήνων πολεμιστών κατέλαβαν το κάστρο.

Εκτός από μάχες, το κάστρο στέγασε, ώς το 1925 περίπου, στα κελιά του πολιτικούς και ποινικούς κρατουμένους καθώς το 1829 ο κυβερνήτης Καποδίστριας κατασκεύασε τις πρώτες φυλακές εσωτερικά του κτιρίου. Σε αυτές το 1833 φυλακίστηκε ο Θ. Κολοκοτρώνης με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Λίγα μέτρα πιο έξω απ’ το κάστρο, στο «Αλωνάκι» είχε στηθεί η φοβερή καρμανιόλα.

Μέσα στο κάστρο θα δεις το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα – στον ομώνυμο προμαχώνα του φρουρίου. Κτίστηκε την εποχή των Ενετών και αφιερώθηκε στον Άγιο Ανδρέα, μιας και την ημέρα της γιορτής του απελευθερώθηκε από τους Τούρκους η πόλη του Ναυπλίου. Δίπλα του βρίσκεται το σκοτεινό μπουντρούμι,  όπου φυλακίστηκε ο Θ. Κολοκοτρώνης. Περπατώντας στα μονοπάτια του φρουρίου «το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου», θυρεό και έμβλημα της Βενετίας, κάνει αισθητή την παρουσία του.

Στο κάστρο, που μοιάζει να φρουρεί ολόκληρη την ιστορία, θα φτάσεις μέσω είτε του δρόμου στην ανατολική πλευρά της πόλης, είτε των 999 σκαλοπατιών στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης, στο δρόμο προς την Ακροναυπλία. Ο θρύλος τα σκαλοπάτια να είναι 1000. Όμως το τελευταίο παραδόθηκε, σύμφωνα με τον θρύλο, στην ορμή του αλόγου του Γέρου του Μοριά. Παλιότερα, μπορούσες να ανέβεις μέχρι ενός σημείου του βράχου μέσα από τις βενετσιάνικες γαλαρίες που σώζονται ακόμα στα δεξιά της σκάλας. Όποιον δρόμο κι αν διαλέξεις πάντως, θα ανταμειφθείς από τη θέα που θα απλωθεί μπροστά σου.

Πληροφορίες

Τηλέφωνο 27520 28036

Ωράριο λειτουργίας

Χειμερινό 08:00-16:30

Θερινό 08:00-19:30

Εισιτήριο: 4 ευρώ ολόκληρο, 2 ευρώ μειωμένο (για φοιτητές εκτός Ε.Ε. και πολίτες άνω των 65 ετών εντός Ε.Ε.), Φοιτητές δωρεάν

 

See More

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο