Skip to content Skip to footer

Παναγιά Οδηγήτρια – Κτίστηκε το 14ο αι στα πρότυπα των ναών της Κωνσταντινούπολης

Παναγιά Οδηγήτρια – Κτίστηκε το 14ο αι στα πρότυπα των ναών της Κωνσταντινούπολης

Θρησκευτικός τουρισμός

Παναγιά Οδηγήτρια – Κτίστηκε το 14ο αι στα πρότυπα των ναών της Κωνσταντινούπολης

Γειτονικά των Αγίων Θεοδώρων, θα συναντήσεις το ναό της Παναγίας Οδηγήτριας. Είναι ο δεύτερος που κτίστηκε από τον ηγούμενο Παχώμιο στις αρχές του 14ου αι.  ως καθολικό της Μονής Βροντοχίου.

Χτισμένη στα πρότυπα των μεγάλων ναών της Κωνσταντινούπολης, ήταν η πρώτη εκκλησία στο Μυστρά όπου εφαρμόστηκε ο σύνθετος αρχιτεκτονικός ρυθμός που συνδυάζει τη βασιλική στο ισόγειο και τον τετράστυλο σταυροειδή εγγεγραμμένο με πέντε τρούλους ναό στο υπερώο.

Στα άκρα του νάρθηκα χτίστηκαν δύο διώροφα παρεκκλήσια ενώ ακόμη δύο ισόγεια διαμορφώνονται στη βόρεια στοά. Στη δυτική στοά υψώνεται ένα τριώροφο κωδωνοστάσιο. Το παρεκκλήσι της νότιας στοάς διαμορφώθηκε κατά τον 14ο αι. σαν κοιμητήριο, κι εδώ βρίσκεται θαμμένος ο Θεόδωρος Β’ Παλαιολόγος.

Οι τοιχογραφίες του κεντρικού ναού χρονολογούνται στις αρχές του 14ου αι.  κι είναι άμεσα συνδεδεμένες με τεχνοτροπίες που χρονολογούνται την ίδια εποχή στην Κωνσταντινούπολη, σώζονται ωστόσο αποσπασματικά. Καλύτερα διατηρημένες και με εξαιρετικό καλλιτεχνικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες στα παρεκκλήσια που χρονολογούνται σε διαφορετικές περιόδους. Σύγχρονες του υπόλοιπου ναού είναι οι αναπαραστάσεις των Μαρτύρων στο βορειοδυτικό παρεκκλήσι που μαρτυρούν τη ζωγραφική επιδεξιότητα των καλλιτεχνών της εποχής. Στο νοτιοδυτικό παρεκκλήσι, ξετυλίγονται αντίγραφα τεσσάρων χρυσόβουλων βυζαντινών αυτοκρατόρων υπέρ της Μονής, που τοποθετούνται ανάμεσα στο 1312/3 και στο 1322. Στα δύο επόμενα παρεκκλήσια οι τοιχογραφίες χρονολογούνται το 1366 και λίγο αργότερα.

Η εκκλησιά της οδηγήτριας με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες της θεωρείται ο καλύτερος εκπρόσωπος της βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, ενώ απαντάται και με το προσωνύμιο «Αφεντικό».

See More

X
Μετάβαση στο περιεχόμενο