Skip to content Skip to footer

Σπήλαιο Κάψια – Ένα εντυπωσιακό γεωλογικό αξιοθέατο

Σπήλαιο Κάψια – Ένα εντυπωσιακό γεωλογικό αξιοθέατο

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Σπήλαιο Κάψια – Ένα εντυπωσιακό γεωλογικό αξιοθέατο

Αν επισκεφθείς την Τρίπολη, το σπήλαιο Κάψια είναι μία διαδρομή που αξίζει να κάνεις. Σε απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη και κοντά στο χωριό Κάψια, αποτελεί ένα από τα δέκα σημαντικότερα σπήλαια της Ελλάδας, που παρουσιάζει ιδιαίτερο τουριστικό και γεωλογικό ενδιαφέρον.

 

Το χωριό Κάψια, που βρίσκεται κοντά στο σπήλαιο ανήκει στο Δήμο Μαντινείας και είναι χτισμένο στους πρόποδες του Μαινάλου, σε υψόμετρο 700 μ. Σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ. βόρεια του οικισμού συναντάμε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής, το σπήλαιο Κάψια, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δέκα αξιολογότερα σπήλαια της Ελλάδας.

Το σπήλαιο έγινε για πρώτη φορά επισκέψιμο σχετικά πρόσφατα, το 2010, έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αξιοποίησής του, ήταν όμως γνωστό από πολύ πιο παλιά, όταν το 1887 το επισκέφτηκε πρώτος ο Γάλλος αρχαιολόγος Gustave Fougères, ο οποίος πραγματοποιούσε την περίοδο εκείνη ανασκαφές στην αρχαία Μαντίνεια. Η πρώτη εξερεύνηση του σπηλαίου έγινε το 1892, από σπηλαιολογική ομάδα αποτελούμενη από Έλληνες και Γάλλους ειδικούς.

Το 1974 πραγματοποιήθηκε κι άλλη γαλλοελληνική εξερευνητική αποστολή, η οποία αποκάλυψε κι άλλα τμήματα του σπηλαίου. Τα πρόσφατα εγκαίνια έγιναν παρουσία αρκετών δημοσίων προσώπων, ως ένδειξη αναγνώρισης της επιστημονικής αλλά και τουριστικής σημασίας του σπηλαίου αυτού.

Το σπήλαιο είναι τμήμα ενός συστήματος ενεργών και ανενεργών καταβοθρών του οροπεδίου Μαντινείας· τρεις καταβόθρες βρίσκονται μπροστά από την είσοδό του, περιβαλλόμενες από πέτρινο, ημικυκλικό φράγμα. Το εσωτερικό του είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό: οι σχηματισμοί των σταλακτιτών και σταλαγμιτών, σε συνδυασμό με τους σπάνιους χρωματισμούς του λιθωματικού υλικού, δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό, που μοιάζει λες και ανήκει σε παραμύθι. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η λεγόμενη «αίθουσα των θαυμασίων», στην οποία παρουσιάζονται οι πιο εντυπωσιακοί χρωματικοί συνδυασμοί από οποιοδήποτε άλλο ελληνικό σπήλαιο.

Στο εσωτερικό του σπηλαίου ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα οστά και λυχνάρια, που αποδεικνύουν ότι κατοικήθηκε σε αρχαιότερους χρόνους, κατά πάσα πιθανότητα κατά τη νεολιθική και ελληνιστική εποχή, αλλά κατά τον 4ο – 6ο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, τα οστά ανήκουν σε άτομα που πνίγηκαν στο σπήλαιο, στη διάρκεια πλημμύρας.

Μέχρι σήμερα έχουν εξερευνηθεί περίπου 6.500 τ.μ. της συνολικής έκτασης του σπηλαίου, ενώ η επισκέψιμη περιοχή έχει αξιοποιηθεί καταλλήλως, με το σωστό φωτισμό και με τη χάραξη μονοπατιών.

 

See More

X
Μετάβαση στο περιεχόμενο