Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Κάστρο της Καλαμάτας: το οχυρό της πόλης

Το κάστρο της Καλαμάτας θα το δεις να δεσπόζει επάνω σε λόφο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, επιβλέποντας την περιοχή σε μεγάλη ακτίνα, όπως άλλωστε ήταν και ο αρχικός σκοπός του. Είναι δημιούργημα του 13ου αιώνα και ανήκει στη μακρά σειρά κάστρων που έχτισαν στην Πελοπόννησο οι Φράγκοι, με σκοπό να εδραιώσουν την κυριαρχία τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβέλεια.

Το κάστρο παραχωρήθηκε από τον Γουλιέλμο Σαμπλίτη στον Γοδεφρείδο  Α’ Βιλλεαρδουίνο, της γνωστής οικογένειας των Βιλλεαρδουίνων, οι οποίοι είχαν ιδρύσει το Πριγκιπάτο της Αχαΐας. Ο Γοδεφρείδος επέκτεινε το κάστρο και το ενίσχυσε, κάτι που τελικά κρίθηκε απαραίτητο, καθώς στο διάβα των αιώνων δέχθηκε αρκετές εχθρικές επιδρομές, των Σλάβων το 1293, των Ενετών το 1685 και των Τούρκων το 1825. Σήμερα στο λόφο διακρίνονται λείψανα από την οχύρωση σε διάφορα σημεία, τμήμα του οχυρωματικού πύργου και ένας χώρος σκεπασμένος από μικρό τρούλο, τον οποίο αρκετοί έχουν ταυτίσει με λείψανα εκκλησίας.

Στο λόφο που δεσπόζει πάνω από το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας άλλοτε βρίσκονταν οι ομηρικές Φαρές, το βασίλειο που ίδρυσε ο Φάρις από το Άργος, γιος του Ερμή και της Δαναΐδας. Στη θέση αυτή, επάνω στο βράχο που επιβλέπει όλη την πόλη, αρχικά χτίστηκε, τον 6ο αιώνα μ.Χ., μικρή εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία «Καλομάτα»· ονομάστηκε έτσι επειδή η εικόνα της Παναγίας που αφιερώθηκε εκεί είχε όμορφα, μαύρα μάτια. Από αυτήν λέγεται ότι η περιοχή πήρε το επόμενο όνομά της, Καλαμάτα.

Αργότερα, επί κυριαρχίας Φράγκων στη θέση αυτή ιδρύθηκε κάστρο, το οποίο συνδέθηκε με την ξακουστή οικογένεια των Βιλλεαρδουίνων, των ιδρυτών του πριγκιπάτου της Αχαΐας. Στο διάβα των αιώνων το κάστρο περιήλθε σε πολλά χέρια, ανάλογα με τον εκάστοτε κυρίαρχο στην περιοχή: Βυζαντινοί, Φράγκοι, Ενετοί και Οθωμανοί το διεκδίκησαν σε διάφορες περιόδους, κάτι όχι παράξενο, καθώς η θέση του θεωρούνταν ιδιαίτερα προνομιακή για τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής.

Το κάστρο αναφέρεται και στο Χρονικό του Μορέως: σύμφωνα με αυτό, όταν οι Φράγκοι ήλθαν στην περιοχή στις αρχές του 13ου αιώνα, το κάστρο ήταν ένα ασήμαντο οχυρό, το οποίο λειτουργούσε ως μοναστήρι. Ο Γουλιέλμος Σαμπλίτης το παραχώρησε στον Γοδεφρείδο Α’ Βιλλεαρδουίνο, ο οποίος ξεκίνησε μια σειρά από επισκευές και επεκτάσεις, που ολοκληρώθηκαν επί Γουλιέλμου Β’. Οι δυνάμεις του Ενετού Φραντζέσκο Μοροζίνι προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο κάστρο το 1685, οι οποίες όμως είχαν ως αποτέλεσμα να ξαναχτιστεί ακόμη πιο ισχυρό. Το 1825 υπέστη κι άλλες ζημιές από τους Τούρκους, τις οποίες αργότερα οι ίδιοι επισκεύασαν. Από το κάστρο σήμερα σώζεται τμήμα των οχυρώσεων, καθώς και ο οχυρός πύργος που λειτουργούσε ως καταφύγιο, που δεσπόζει στα βορειοανατολικά, στην πιο απόκρημνη γωνιά του λόφου.

Ο σεισμός του 1986 κατέστησε πολλά τμήματα του κάστρου επικίνδυνα, οπότε το κέντρο του πλέον δεν είναι επισκέψιμο. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί μόνο περιμετρικά, εντός του κάστρου, από όπου μπορεί να απολαύσει την υπέροχη θέα προς το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας. Στο νότιο άκρο του κάστρου το 1950 χτίστηκε μικρό θέατρο, το οποίο κατά τους θερινούς μήνες φιλοξενεί παραστάσεις, καθώς και διάφορες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

#mythicalpeloponnese

eot
espa
Επιλεγμένες φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
0
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο